Kezdőlap » Egészséges életmód » Vegetáriánus, és vegán táplálkozás: mi a különbség?

Vegetáriánus, és vegán táplálkozás: mi a különbség?

Napjainkban egyre többen döntenek az alternatív táplálkozási módszerek mellett. A különféle élelmiszerbotrányok, a tömeges állattartás körülményei, és következményei miatt sokan választják a húsok teljes kiiktatását étrendjükből. A vegánok kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak, a vegetáriánusoknál a tejtermékek, illetve a tojás is az étrend része lehet.

A halak, húsok és húskészítmények a vegetáriánus étrendben tabunak számítanak. Azonban egyes állati eredetű élelmiszerek, mint a tej, joghurt, sajt vagy tojás fogyasztása megengedett. Ezt a táplálkozási formát lakto-ovo-vegetáriánusnak is nevezik. A tejtermékek, méz, és tojás fogyasztásában azonban a vegetáriánus diéta egyénenként eltérő lehet. Mig a lakto-vegetáriánus étrend a növényi eredetű élelmiszerek, és a tejtermékek fogyasztását engedélyezi, az ovo-vegetáriánus táplálkozás tiltja a tejtermékeket, de a tojást nem. Utóbbi ideális választás lehet laktózérzékenyek számára, mivel a laktóztartalmú tejtermékek kiiktatása mellett a tojás fogyasztásával a teljes értékű fehérje bevitelét is megoldják: kisebb a hiánybetegségek kialakulásának esélye.

A vegánok lemondanak az állatok, és minden, állati eredetű termék fogyasztásáról is: a vegán életmód elsősorban inkább életfilozófia. A vegán táplálkozás elsőre egyhangúnak tűnhet, de odafigyeléssel megelőzhető a hiánytünetek kialakulása. Az étrend alapját a zöldségek, gabonafélék, gyümölcsök, fűszernövények, növényi olajok és olajos magvak jelentik. Fontos fehérjeforrást jelent a tofu, melyet sütve, grillezve vagy nyersen egyaránt fogyasztanak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük