Kezdőlap » Internet » Vége a televíziónak, marad a youtube?

Vége a televíziónak, marad a youtube?

Napjainkban az egyik legerősebb médiumnak a televíziót tekinthetjük. A legtöbb manipulációt ez az eszköz végzi, hiszen műsorok közti reklámjaival vásárlásra késztet, tehetségkutató címmel SMS-enként több száz forintoktól foszt meg minket, ezen kívül romboló hatással van az egyén értékrendjére és szellemiségére.

Felmerülhet a kérdés, hogy minek nézi mindenki a televíziót? A televíziózás a családok tekintetében egy közös tevékenységet jelent. Legalábbis ők ezt hiszik, mindenki elfoglalja helyét a nappaliban és előre felé fordulva nézik a „varázsdobozt”, holott ez teljesen távol áll bármilyen közösségi tevékenységtől. Ezen kívül a televíziót háttérben futtatók száma is igen magas, ami szintén a reklámok és a média által kihangsúlyozni vágyott tartalmak rögzülésének kedvez.

A fent említett okokból, és azért mert az emberek többsége minőségi szórakozásra vágyott -mivel az évek során kiábrándult a kereskedelmi televíziózás minden formájából-, 2005-ben megalakult az internetes szuper médium a youtube. A youtube népszerűsége abban rejlik, hogy a műsorok szűrhetők, a reklámok átugorhatók, az időnket mi oszthatjuk be, úgy ahogy nekünk tetszik. A videók megnézését elnapolhatjuk, később visszatérhetünk rájuk. Kereshetünk minket érdeklő tartalmakat, anélkül, hogy elő kellene fizetnünk, valamilyen természetfilmes, történelmi vagy zenecsatornára.

A youtube üzletmodellje egyszerű és mindenki számára ismert. A feltöltők a videók megtekintési száma után kapnak százalékot, illetve a televízióhoz hasonlóan a reklám megtekintése és a termék weboldalának felkeresése után.

Miért is működik? A jelen generáció életének nagy százalékát a számítógép/internet előtt tölti, jobban uralja őket ez a médium, mint a televízió. Ezt észrevették és így jöhetett létre a youtube, aminek ma már 1 billió regisztrált tagja van és percenként 72 órányi feltöltött anyaga. Az okostelefonok elterjedésével még könnyebbé vált az oldal elérése, ma a videó megtekintések 25%-a telefonon történik. 2011-ben elérte az 1 trillió megtekintési számot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan keressünk állást az interneten?

Amint eldöntik az emberek, hogy dolgozni szeretnének bizonyos tényezők miatt, mint például a pénzhiány azonnal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük