Kezdőlap » Növények » Vaníliavirág

Vaníliavirág

Peruból származó félcserje, de kis faként is ismerjük. Lehajló ágaival, nagyméretű kék, vagy lila virágaival dekoratív díszei a parkoknak, kerteknek. Hosszú virágzási ideje miatt is rendkívül népszerű. A nyári és az őszi hónapokban folyamatosan virágzik. A virágai nem csak színesek, hanem rendkívüli, vaníliához hasonlító illatot is árasztanak, ezzel vonzzák magukhoz a rovarokat. Levelei zöldek, erőteljesen erezettek. 30-60 centiméter magasra nő.
Gondozása egyszerű, könnyen tartható, szobanövényként is népszerű. Ha lakásban, vagy erkélyen szeretnénk tartani, akkor nagyméretű cserepet válasszunk számára, mert igen nagy a tápanyag igénye. Trópusi növényről van szó, ezért télen mindenképpen pihentetnünk kell, minimum 10-15 fokos hőmérsékleten, világos helyen.
Fényigénye nagy, de a forró, közvetlen napsugárzástól óvnunk kell. A huzatos, szeles helyet sem bírja, az erkélyen fedett helyen tartsuk, ahol eső nem éri, mert a virágok szirmai lepotyoghatnak.
Folyamatos, egyenletes locsolást igényel, a földjét soha ne hagyjuk kiszáradni. Ha nem kap elég vizet, akkor a levelei lekókadhatnak, és olyankor már csak visszametszéssel lehet gyógyítani. A túllocsolást sem bírja, gyökerei kirothadhatnak, ezért ne hagyjunk pangó vizet alatta. A párás levegőt kedveli, ezért időnként permetezzük le a leveleit vízzel. A már elnyílt virágokat mindig csipkedjük le, így ösztönözzük a növényt újabb virágzásra. Tápanyag szükséglete nagy, ezért hetente legalább egyszer adjunk az öntözővizéhez tápoldatot is.
Pár év alatt fát is nevelhetünk belőle. Ehhez keressünk egy életerős példányt, és várjuk meg, amíg eléri a megálmodott magasságot. A hajtáscsúcsot csípjük ki, és hagyjuk, hogy 6-7 ilyen hajtásból ágas korona fejlődjön. Növekedés közben a főtengelyéről mindig szedjük le az oldalhajtásokat, leveleket.
Szaporítása magokkal, vagy dugványozással történik. A magokat tavasz közepén érdemes elvetni, a hajtásdugványokat nyáron, gyökereztető szerrel. A palántákat félárnyékos helyen neveljük, mert az erős, tűző napsütést nem bírja. Érdemes évente szaporítani, mert az idősebb növények már nem virágoznak olyan szépen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Majoránna- nem csak fűszer

Majoránnára elsősorban, mint fűszerre gondolunk pedig gyógynövényként is bizonyított. Jelentős a hatása gyomorpanaszok, a menstruációs …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük