Kezdőlap » Adózás » Vám

Vám

A vám egy olyan köztartozás, melyet ellenérték nélkül szednek be. Mondhatni egy speciális termékadóról van szó.
Csoportosíthatjuk a forgalom iránya szerint, hatása szerint, vám kiszabása szerint, időbeli hatálya szerint, valamint vámmegállapítás módja szerint.

Forgalom iránya szerint lehet behozatali vám, tehát ha külföldről, nem az EU területéről hoznak be Magyarországra egy tárgyat, akkor azt behozatali vám terheli. Vámmentesek azok a küldemények, melyek az EU területéről származnak, mert azok a vám szempontjából belföldi küldeményeknek számítanak, és így vámmentesen kerülhetnek a címzetthez. Ha az EU területén kívülről érkezik küldemény, akkor magánszemélyek közötti forgalomban 45 euróig, míg kereskedelmi forgalomban 22 euróig vám- és áfa mentes a küldemény. Ha ezt az összeget meghaladja, akkor 150 euróig vámmentes, de áfa köteles, tehát a címzettnek csak az áfát kell kifizetnie, amely 27%. 150 euró felett pedig áfát, és a küldemény értékétől függő vámot is kötelező fizetni. Amíg ez a kötelesség nincs teljesítve, addig a címzett nem kaphatja meg a küldeményt.

A vám kiszabása szerint lehet értékvám, amikor a címzett az áru értéke után fizet vámot. Lehet mértékvám is, itt pedig valamilyen mértékegység alapján kell fizetni. Van, hogy a kettő összemosódik, ezt hívják vegyes vámnak, ilyenkor az érték és a mértékvámot együttesen alkalmazzák, de előfordul az alternatív vám is, amikor vagy az érték, vagy pedig a mértékvámot használják, attól függ, melyik a magasabb.

Attól függetlenül, hogy a címzettnek csak az áfát, vagy vámot is kell fizetnie, mindenképpen tíz munkanapon belül teljesítenie kell a kifizetést, különben a jegybanki alapkamat duplájának a 365-öd részét kell kifizetnie.
Van lehetőség arra is, hogy a vám kifizetését elhalasztják, de akkor a vám kiszabásától számított harminc munkanapon belül fizetni kell.

A vám készpénzzel, illetve vámletét elszámolással is teljesíthető.

Nem árt tudni, hogy akár csak áfa, akár vám is terheli a küldeményt, amíg a címzett nem teljesítette annak kifizetését, addig a küldeményét nem kaphatja meg kézhez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Személyi jövedelemadó jellemzői

Személyi jövedelemadó más néven “szja” a magánszemélyek bármilyen jogcímen megszerzett jövedelmét adóztatja meg. Célja, hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük