Kezdőlap » Iskolakezdés » Változások várnak a diákokra

Változások várnak a diákokra

Kerettanterv, kísérleti jellegű állami tankönyvek, erkölcstan, mindennapos testnevelés óra. Az idén is több változás vár a diákokra az új tanévben.
Már hat évfolyamon lesz kötelező az új kerettanterv szerint tanítani. A tanterv szerint 1-8. minden évfolyamon kötelező legalább heti egy órában erkölcstant tanulnia a diákoknak. Az ötödikeseknek emellett heti egy órában kell tánc és drámát vagy hon és népismeretet tanulnia. A kettő közül az iskola választhatja meg melyiket oktatja diákjainak. Technika, életvitel és gyakorlat órát 1-7. évfolyamig lesz kötelező tanulnia minden diáknak, valamint – a szakközépiskola kivételével – 10. osztályig lesz heti egy óra vizuális kultúra is.
A tantervekbe ezen felül 10%-nyi szabadon felhasználható órakeret is belefért. Itt az iskolák dönthetnek, hogy valamely tárgyat emelet óraszámban oktatják, vagy választanak az „extra” tantárgyak közül. Ilyen „extra” tárgyak például a családi életnevelés, a gazdasági és pénzügyi kultúra, az etikus vállalkozói ismeretek, a sakk, a kajak-kenu vagy épp a jelenismeret.

A mindennapos testnevelés már nem akkora újdonság, hisz már 2012-ben bevezették, a változás annyi, hogy újabb évfolyamokkal bővült azok listája, akiknek kötelező már a mindennapos testnevelés óra. Így ebben a tanévben már csak 3 évfolyamon nem kötelező, ezek pedig a 4., a 8. és a 12. évfolyamok. De nem kell aggódni, jövőre már ők sem maradnak ki a jóból.
Az állami tankönyvek a legújabb az összes intézkedés közül. Az idén államosított tankönyvellátás jócskán leszűkíti a választható tankönyvek listáját. A tanárok azokon az évfolyamokon, ahol még nem vezették be a kerettantervet tantárgyanként 2 könyv közül dönthetik el, ők melyikből oktatnak. Ellenben azokkal az évfolyamokkal ahol már bevezették az új tanterveket, ott kizárólag a tantervnek megfelelő, állam – az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által fejlesztett, és a Nemzeti Tankönyvtanács által jóváhagyott tankönyvekből tanulhatnak a diákok. Ezeket a könyveket idén kísérleti jelleggel vezették be és a tanév végén módosítják őket a visszajelzések alapján.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fóbia az islokakezdéskor?

Lassan becsengetnek ismét, így nem csoda, hogy mindenki izgatottan várja az új tanévet. Azoknál a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük