Kezdőlap » Fogyókúra » Valóban kevesebb kalóriát tartalmaz az ét-, mint a tejcsokoládé?

Valóban kevesebb kalóriát tartalmaz az ét-, mint a tejcsokoládé?

Az ét-, és a tejcsokoládé közötti különbség az összetételükben rejlik. Az étcsokoládé általában tejtermékmentes, kakaómasszából, cukorból és -kisebb mennyiségű – kakaóvajból áll. A tejcsokoládé össztömegének körülbelül a fele cukor, de csupán átlagosan 12% kakaómasszát tartalmaz, ezenkívül körülbelül 20-20%-ban kakaóvajat és tejport. Az energiatartalom ezért hasonló: 100 g-ban 520-560 kcal. Tehát az étcsokoládé sem számít diétás élelmiszernek (azon az előnyén kívül, hogy az intenzív csokoládés, kakaós íz miatt a keserű csokoládéból nehezebb egy egész táblával egyszerre elfogyasztani, mint a tejes, lágyabb ízű változatból), egészségre gyakorolt állítólagos jó hatása azonban széles körben ismert.

A kakaó antioxidánsokat tartalmaz, melyek a szív-, és érrendszert védik. Ugyan a tejcsokoládé is tartalmaz kakaót kisebb mennyiségben, a kutatók úgy találták, a tej csökkenti a szívre gyakorolt pozitív hatást. Egy olasz tanulmány során viszont úgy találták hogy a csokoládé csak akkor számít egészségesnek a szervezetünk számára, ha egy nap nem kevesebbet és nem többet, mint 6,7 grammnyit fogyasztunk el belőle. Természetesen a keserű fajtából, esetleg egy pohár vörösbor társaságában: a bor kis mennyiségben szabad gyökök elleni védőhatással bír, és az aromája tökéletesen illik az étcsokoládé ízéhez.

Végül egy rövid tájékoztatás a fehér csokoládé szerelmeseinek: kedvencük sajnos hivatalosan nem számít csokoládénak, mivel csak kakaóvajból, tejporból és cukorból áll. Tehát a kalóriatartalom megmarad, a kakaó előnyei nélkül.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogyás sikere a hétköznapokban dől el

Aki hétfőtől péntekig egészségesen táplálkozik, nem szükséges, hogy bűntudatot érezzen a hétvégén elfogyasztott hamburger, pizza, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük