Kezdőlap » Egészséges életmód » Valóban egészségtelen a tojás?

Valóban egészségtelen a tojás?

A tojás rossz híréért a tojássárgájában található telített zsírsavak felelősek. Azonban az anyagcsere megfelelő működésében a telítetlen zsírsavak (melyek a tojássárgájában omega-9 zsírsav formájában találhatóak meg) mellett a telített zsírsavak is szerepet játszanak. Egyre gyakrabban fordulnak elő a piacon az omega-3-mal dúsított tojások, melyeknek telítetlen zsírsavtartalmát a táphoz adott omega-3-mal növelik. A kutatások szerint a szabadon tartott tyúkok tojásainak omega-3-tartalma a különleges táp nélkül is magasabb. A tojás ezenkívül A-, B-, és E-vitaminban gazdag, illetve kitűnő forrása egyes esszenciális nyomelemeknek, mint a foszfor és a vas.

Az állati eredetű zsírokkal kapcsolatban, melyek a tojásban is megtalálhatók, a táplálkozástudományi szakértők máig sem jutottak egyértelmű, közös álláspontra. A tojásban található telített zsírok állítólag hozzájárulnak a koleszterinszint emelkedéséhez – ennek azonban ellentmondott egy amerikai kutatás. A tanulmány eredményei alapján úgy tűnik, a tojás fogyasztása a HDL-koleszterin (a “jó koleszterin”) szintjét növeli, mely a “rossz” LDL-koleszterint a májba juttatja, ahol epeként kiválasztódik. A magas LDL-koleszterinszint a vérben érelmeszesedéshez, illetve egyéb szív-, és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. A tojásban található zsírok által kiváltott HDL-koleszterinszint emelkedés a magas vitamintartalommal kombinálva rendkívül pozitívan hat szívünk egészségére.

Egy másik mítosz szerint a tojás nagyobb mennyiségű fogyasztása növeli a diabétesz kialakulásának rizikóját. Egy, 2010 júniusában nyilvánosságra hozott tanulmány szerint azonban nem áll fenn egyértelmű összefüggés a tojásfogyasztás, és a cukorbetegség kialakulása között.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élelmiszerek a jó közérzetért

A csokoládé, és egyéb édességek közismerten hangulatjavító tulajdonsággal rendelkeznek, és bizonyos mértékben a depresszív panaszok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük