Kezdőlap » Fitnesz » Váljunk sportosabbá lépésről lépésre

Váljunk sportosabbá lépésről lépésre

A testmozgás egészséges, amennyiben mértékkel végezzük, ezenkívül a szervezetünkben felszabaduló endorfinok miatt a közérzetet is javítja. Az edzés további előnye a szociális komponens, mivel a közösségi sport segíti az emberi kapcsolatok kialakítását. A közismert tények ellenére sokan rendkívül nehezen tudják magukat rászánni arra, hogy felkeljenek a kényelmes fotelből, és edzőcipőt húzzanak.

Egy nap alatt természetesen nem változhat meg gyökeresen a sporthoz való hozzáállás. Aki változtatni szeretne, mindenképpen ajánlott a fokozatosság elvét szem előtt tartania. A kimerítő edzések helyett először válasszuk a kellemesebb, kevésbé megterhelő mozgásformákat: ezek segíthetnek meghozni a motivációt az intenzívebb sporthoz is. Már a mérsékelt, rövid ideig tartó testmozgás is javítja a vérkeringést, és csökkenti a stresszt.

A rendszeres mozgást fokozatosan tegyük életünk részévé. Ideális kezdet lehet, ha a céges parkoló helyett néhány kilométerrel távolabb parkolunk, illetve, ha közel van a munkahely, gyalog, vagy kerékpárral járunk dolgozni. A lift, vagy a mozgólépcső helyett válasszuk a lépcsőzést – ezzel észrevétlenül is több mozgást csempészhetünk a mindennapjainkba.

A testtartás, és a közérzet kölcsönösen hatnak egymásra. Éppúgy, ahogy a pozitív, vagy negatív hangulat leolvasható az egyenes, vagy a görbe tartásról, a testtartás is hatással van arra, hogy érezzük magunkat. Az egyenes tartás, kihúzott hát tehát nemcsak a hátfájás megelőzése miatt, hanem a jó közérzetünk érdekében is fontos.

A rendszeres állóképességi edzés segít szabályozni a vérnyomást, és erősíti az immunrendszert. A futás helyett a tempós séta megfelelő alternatívát jelent. Az optimális pulzusszám edzés során 110-130 között van. A súlyzós edzés segíthet izmaink formálásában, és edzőterem helyett akár otthon is végezhetjük, például teletöltött ásványvizes flakonok, vagy állítható kézisúlyzók segítségével.

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A hátúszás pozitív hatásai

A hátúszással gyorsabb sebességgel haladhatunk a vízben, mint a többi úszásstílussal. A kezdők számára a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük