Kezdőlap » Egészséges életmód » Válasszuk a friss zöldségeket, gyümölcsöket!

Válasszuk a friss zöldségeket, gyümölcsöket!

Köztudott, hogy a zöldséget, gyümölcsök fogyasztása fontos a szervezetünk számára, segít egészségünk megőrzésében. Ez attól is függ, milyen mennyiségben fogyasztjuk őket: egy adag friss zöldség az általános halálozási rizikót átlagosan 16%-kal csökkenti; a salátaféléknél ez az arány 13 százalék.
A gyümölcs azonban csak akkor hatékony, ha frissen fogyasztjuk. A konzervált gyümölcsök általában erősen cukrozottak, és negatívan hatnak egészségünkre. Egy friss banán elfogyasztása sokkal egészségesebb, mint egy gyümölcssaláta a dobozból. A legjobb azonban, ha szezonális gyümölcsöket választunk: minél kevesebb idő telik el a szüretelés, és a gyümölcs piacra kerülése között, annál magasabb marad a vitamintartalom.
Az eddig ajánlott napi öt egységgel szemben egy angliai egyetem kutatói azt javasolják, fogyasszunk legalább hét egységnyi zöldséget és gyümölcsöt naponta. Először ez a mennyiség rendkívül soknak tűnhet, azonban egy egységnyi zöldség mindössze 75 grammot, egy egységnyi gyümölcs 150 grammot jelent. A kutatás résztvevőinek, akik az ajánlott mennyiséget kapták, 42%-kal csökkent a halálozási rizikójuk a korosztályuk átlagához képest.
Már az, aki napi 1-3 adag zöldséget vagy gyümölcsöt elfogyaszt, is sokat tesz egészségéért: a halálozási rizikó 14%-kal alacsonyabb. Ahhoz, hogy növeljük az elfogyasztott napi mennyiséget, együnk például a különböző snackek helyett ropogós zöldségeket, vagy a főételek köretét dúsítsuk minél több zöldséggel a magas szénhidráttartalmú rizs, vagy tésztafélék helyett.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük