Kezdőlap » Karrier » Vájár tanulóból iskolaigazgató?

Vájár tanulóból iskolaigazgató?

Valószínű nem egyedi esettel állunk szembe, talán több példa is felhozható arra, hogy az iskola tanulója ugyanazon iskola igazgatójaként fejezi be pályafutását. az 1955-ös évek Magyarországán vagyunk, amikor az élet nem fenékig tejföl, főleg nem falun.

Az éppen kapuját nyitó iskola küszöbét lépte át egy félszeg, szorongó gyermek háromszáz társával együtt. A falusi élet korlátai miatt indult neki az épülő nagyvárosi ismeretlen nyújtotta ígéreteknek. Hamar kiderült, hogy az ígéretek csak lehetőségek, amelyekért meg kell küzdeni. Falusi szegény családból származó gyermek számára meghátrálni nem lehetett, mert azt tanulta otthon, hogy amit vállal az ember azt be kell tartani. Már pedig Ő azt vállalta, hogy bányász lesz. Neki és a társainak is ez volt az egyetlen lehetőség, hogy megalapozzák a jövőjüket.

Bármennyire is ijesztő volt a szívlapát mérete, a szénnel megrakott súlya az akkor vékonydongájú, gyenge fizikumú emberkéknek, az álmok, a vágyak legyőzték a félelmeket. Oktatói, tanárai embersége, szigora és szeretete segítette, hogy legyen ereje és kitartása a célok elérésében. Az Ő hatásuk eredményeként a szakma megszerzése után, a technikum elvégzése után maradt a műszaki pályán, nekik köszönhette, hogy később pedagógushivatást választotta.

Volt osztályfőnöke hívására szakoktató lett, majd osztályfőnök, kevés pedagógiai ismerettel, inkább ösztönös ráérzéssel.
Végigjárta a lépcsőfokokat. Képezte magát, együtt tanult a diákjaival. Tanfolyamok, főiskola, egyetem a munka mellett kitöltötte életét. Volt szakoktató tanár, igazgató helyettes, majd iskolaigazgató huszonegy éven át. A vezetői munka mellett kollegáival tankönyvet írt, tanterveket bírált, kereste az újat, az eredményesebb oktatás feltételeit. Doktorált úgy, hogy a kollegák nem vették észre ezt a munkáján. Nagy munkabírású emberként a közéletben is szerepet vállalt a város életében.

Az iskola példaképeként ment nyugdíjba negyven évet eltöltve az iskola falai között, követendő értéket hátra hagyva az Őt követőknek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fiatal munkavállaló

Diákok tízezrei járnak nyáron dolgozni, valamilyen diákmunka program, vagy iskolaszövetkezet keretein belül. Vannak, akik csak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük