Kezdőlap » Hotel » Úticélunk Kefalonia

Úticélunk Kefalonia

Kefalonia, a Görögország nyugati részén található legnagyobb sziget, ami Zakinthos és Lefkada között egy öbölbejáratnál fekszik, nem messze Ithaka-tól. A szigeten található legnagyobb város Argostoli.

Hogyha ide szeretnénk utazni, akkor mindenképp nézzünk alaposan körül mind az interneten, valamint az utazási irodák ajánlatai között is, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő ajánlatot. Amennyiben igényes szállásra vágyunk, érdemes megnéznünk az Apostolata Elios Island Resort and Spa központot, valamint a Regina Dell’ Acqua-t, ami egy ötcsillagos szálloda. Hogyha szerényebb szállással is megelégszünk, akkor jó középkategóriás turistahelyeket találhatunk Pythos studio apartmanjaiban, valamint a Marinos-ban, a Ventura-ban, és az Athina-ban is egyaránt. Mielőtt elindulnánk utunkra, mindenképp egyeztessünk interneten, vagy telefonon a szálláshellyel is, de amiatt nem kell aggódnunk hogy esetleg nem találunk szállást, hiszen van elég. A környező városok mindegyikében legalább 4-6 szálláshely található.

A sziget nevének eredetére a helyiek kétféle magyarázatot adnak, az egyik szerint azért kapta ezt a nevet a sziget, mert ezzel egy mitológiai hősre szerettek volna utalni, Cephalusra. A másik magyarázat pedig a sziget alakjára utal, hiszen a Kefalonia szó jelentése „fejes sziget”. A sziget alapterülete 800 négyzetkilométer, a lakossága pedig körülbelül 45 ezer fő. Kefalonia második legnagyobb városa Lixouri. A sziget nem túl pozitív jellemzője, hogy minden évben több tucat kisebb erősségű földrengés megy végig rajta, mivel a Földközi –tenger törésvonalánál található. A sziget gazdaságának legfőbb ágazata egyértelműen a turizmus, de jelentős Kefalonia fakitermelése is. Az itt élő emberek mezőgazdasága elsősorban olajbogyó termesztésre, és állattenyésztésre is koncentrál, de termesztenek többek között gabonát és zöldséget is. A sziget turizmusának hatalmas lendületet adott, hogy a Corelli kapitány mandolinja című filmet, amiben Nicholas Cage, és Penelopé Cruz játszották a főszerepet, a sziget több pontján is forgatták. Kefalonia szigetén 4 kikötő is található, a legnagyobb ezek közül Argostolie városában található.

Tekintsük át a sziget történetét:
A mítoszok tehát – ahogy azt már korábban megtudhattuk-, arra utalnak, hogy egy mitológiai hősről kapta a nevét a sziget, sőt mi több, sokak szerint még Odüsszeusz utazásai során is megfordult ezen a szigeten. Azonban ami biztos, hogy a sziget egész területén nagyon sok leletet találtak a régészek, ami gazdag mükénéi kultúrára utal. Itt található Görögország legfontosabb múzeuma, az Argostoli városában lévő Régészeti Múzeum, amely a sziget történelmét mutatja be, olyan kiállítási elemekkel gazdagítva, mint az itt talált mükénéi sírok. Kefalonia 1864-ben lett a Görög állam teljes jogú tagja, együtt a közeli Jón- szigetekkel. A második világháború időszakában a szigetet kisebb-nagyobb károk érték, majd földrengések és erdőtüzek is pusztítottak a területen. Kefalonia területe napjainkban 8 régióra van felosztva, ezek a közül a legnagyobb település Argostoli.

Kefalonia elsősorban azért nagyon népszerű turisztikai célpont, mert bőven rendelkezik természeti szépségekkel. Egyedül itt nő a világon a Kefaloniai fenyő, és itt található meg a szintén nagyon ritka kistestű vadló, valamint számos veszélyeztetett teknős faj is él itt. Az élővilág mellett mindenképp a hely jellegzetessége a Katavotres víznyelő, ahol a tenger vize 2 hetenként bolyong ide-oda két terület között. A sziget legszebb látványosságának a Drogarati barlangokat tartják, valamint az Ainos hegy tetején található természetvédelmi parkot.

Amennyiben Kefalonia-ba szeretnénk utazni, rengeteg lehetőségünk nyílik különböző szabadidős programok kipróbálására is, kezdve a strandolástól egészen a cseppkőbarlangok bejárásáig. A leghíresebb strand a Mirtos, ami az 5. legszebb strand az egész világon. Amennyiben Argostoli-ba, vagy Lixouri-ba mennénk, akkor szemtanúi lehetünk majd a halászatnak is, ami szintén nagyon gyakori tevékenység errefelé. A kulturális látványosságokból sincs hiány, a szigeten találhatunk több kolostort is, amelyek egyikében Szent Gerasimos relikviáit is megtekinthetjük. Viszont hogyha pörgésre vágyunk, mindenképp a legnagyobb várost keressük fel a szigeten, Argostoli-t, ahol megannyi étterem, kávézó, éjszakai bár, üzlet, és múzeum is található, hogy a nap 24 órájában szórakoztassa az arra járókat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elche, a spanyol nagyváros

Elche városa Spanyolországban, Valenciától nem messze Alicante megyében található. Egyes adatok szerint jelenleg 220 ezer …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük