Kezdőlap » Hotel » Utazzunk Krétára

Utazzunk Krétára

Kréta Görögország legnagyobb szigete, és egyben a Földközi-tenger ötödik legnagyobb szárazföldje. Kréta legnépesebb városa Heraklion, vagy ahogy a helyiek becézik, a Nagysziget. Északon a Krétai-tenger, délen pedig már a Líbiai-tenger határolja a szigetet, amely Görögországtól délre, 160 kilométerre fekszik. Kréta felszínének az arculatát a hegyes tájai határozzák meg, így a rendkívül látványos turisztikai célpont népszerűségére már önmagában magyarázatot kapunk. Krétán még a mai napig ásatásokat folytatnak, népszerű hely a régészek körében például Knósszosz, Phaisztosz és Gortüsz is.
Heraklion közelében található Knosszosz, az egykori gazdag város, ahol a híres knósszoszi palota is megtekinthető. A palota, és az óváros is híres a mitikus labirintusának, és a bikafejű minotaurusznak a legendájáról, így valószínűleg mindenki hallott már róla. Phaisztoszban tekinthetjük meg a második palota romjait, amely még a minószi civilizációból maradt fenn. Kréta szigetén található az a híres romkert, amelyet Gortüsznek hívnak, és ahol szintén jelentős ásatásokat folytatnak még napjainkban is. Rögtön a romkert elején a Szent Titusz-székesegyház romjait tekinthetjük meg, majd kissé beljebb már látható a Praetorium, amely a legjelentősebb maradvány itt. Kissé nyugat felé haladva elérünk az Apolló szentélyhez, itt találhatók azok kőtáblák, amelyekre Kréta törvényei vannak vésve.

Kréta szigetén összesen négy hegység van, ami a területeket is elválasztja egymástól. Krétán a legnépszerűbb város egyértelműen a legfőbb város, Heraklion, amelynek igen forgalmas kikötője van. Ez egy rendkívül barátságos kis hely, ahol nagyobb boltokat, éttermeket és szállodákat is találunk. Innen kiindulva 18 kilométerre található egy igazi kis üdülőváros, Gouves, valamint 13 kilométerre Kokkini Hani, ahol a legszebb homokos part található az egész szigeten. A sziget leginkább nyüzsgő üdülőhelye mégis Hersonissos, ahol nagyon sok éttermet, bárt, a parton pedig felváltva kavicsos, és homokos partszakaszokat is találunk. Agios Nikolaos a keleti régió központja, és egyben igazán népszerű üdülőfalu is, ahol több látványosság található, elsősorban az itt lévő barlangok. Ezek közül a leghíresebb a Milatos cseppkőbarlang, és a Deikté-barlang. A sziget keleti partjának központja Sitia városa, amely egy gyönyörű város tavernákkal és kisvárosi hangulatával ötvözve. Itt található nevezetesség a velencei vár, és a Ierapetra bevásárlóközpont, ami az egész szigeten híres.

Kréta szigetén a leggyakrabban előforduló növény az olajfa, amelynek termésének eladásából a helyiek jelentős bevételi forrásra tesznek szert, azonban üvegházakban termesztenek még banánt, paradicsomot, paprikát, padlizsánt és uborkát is, majd ezeket is importálják.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vír szigete

Horvátországban, Zadartól összesen 25 kilométerre található Vír szigete, amely Dalmácia északnyugati részén helyezkedik el. Ez …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük