Kezdőlap » Nyaralás » Utazzunk: Kanada

Utazzunk: Kanada

Kanada nemcsak kétnyelvű ország, hanem a kulturális ellentétek földje is. A francia nyelvű Quebec tartomány lakói 1996-ban például csak néhány többletszavazattal döntöttek úgy, hogy Kanada kötelékein belül maradnak. Kétséges tehát, hogy vajon Kanada tíz év múlva is egy nemzet lesz-e egyáltalán.

A quebec-i érdekellentétek történelmű gyökerűek: 1763-ban a párizsi béke révén brit fennhatóság alatt egyesítették a St. Lőrinc folyó körül alapított francia és angol kolóniákat. A kanadai nemzet azóta hiába erősödött, a francia nyelvű Quebec függetlenségi törekvései nem enyhültek.

Az ország legkorábbi telepesei azonban nem ők, hanem az i. u. 1000 körül, az Új-Fundlandi partokra érkezett vikingek voltak. A sűrű erdők és hegyek még ma is álmodozásra késztetik az utazókat. Az ország közepét a Kanadai-alföld uralja, a vaskor gleccserei által formált kőzeteivel és a kiterjedt erdőkkel. Ez az alföld veszi körül a mocsaras Hudson-öblöt, mely hírnevét a hódprém-kereskedelemnek köszönheti. Az ország ipari központja az öböltől délre, a Nagy Tavak és a szent Lőrinc folyó között fekszik.

Az erdőknek köszönhetően főként a faiparban jeleskedik, de érdekesség, hogy Kanada a világelső cink kitermelésében, és negyedik az ezüstében. Platina, urán és földgáz tekintetében pedig itt található a világ tartalékainak 30%-a. Az ipar mellett fontos a természetvédelem is, ezért az ország területén sok a nemzeti park, valamint az olyan őskori látványosság, mint a világhírű Badlands, azaz a dinoszauruszok ösvénye.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nyaralás Sousseban: Karawan All

A szálloda három csillagosként üzemel, Sousseban, az óvárosban. A repülőtértől 20 kilométerre, és a központtól …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük