Kezdőlap » Nyaralás » Utazzunk: Belize

Utazzunk: Belize

Ahol a Belize partjai előtt húzódó 250 km hosszú korallzátony mentén manapság elsősorban a búvárkodás szerelmesei fordulnak elő nagy számban, ott 1667-ben angolok szálltak partra. Ezek az angol kalózok a spanyol flotta elől menekültek, és rátaláltak erre a nehezen megközelíthető búvóhelyre.

Az északi szurokfenyőktől és pálmafáktól sűrűn benőtt Dél-Yucatán annyira megtetszett nekik, hogy a part menti zónákban állandó lakóhelyet építettek maguknak, ráadásul egy olyan területen, amely gyakorlatilag spanyol fennhatóság alá tartozott. Ám ezt a jogukat a spanyolok sosem tudták érvényesíteni, mert a kalózok után brit telepesek is a régióba költöztek.

Történelmi érdekesség, hogy miután Mexikó és Guatemala is kivívta a függetlenséget Spanyolországtól, ezen új államok sem ismerték el a Belize-i brit igényt, ezért a britek megígérték, hogy közlekedési összeköttetést létesítenek a kikötő és Guatemalaváros között. Ám a britek nem tartották be az egyezséget, ezért Guatemala és a már függetlenedett Belize között egészen a mai napig feszült a viszony.

Az önálló állam 1981-ben jött létre, és csupán kétszáz-ezer lakost számlál. A kis ország a menekültek egyik célállomása is, a feketék, a mulattok, a karibi indiánok leszármazottai, a hinduk, a kínaiak és a fehéres sok emberöltő óta élnek együtt itt békében. A liberális bevándorlási politikának gyakorlati haszna is van, hiszen minél több állampolgára van az országnak, annál kilátástalanabbak lesznek a szomszédok területi követelései.

A turisták ebből persze keveset érzékelnek, és előszeretettel látogatják az ország területén található maja romokat, és a világon egyedülálló tengeri víznyelőt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Durban az afrikai nagyváros

Durban egy dél-afrikai nagyváros, Cape Townhoz meglehetősen közel. Ugyan jelenleg nem örvend nagy turizmusnak, mégis …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük