Kezdőlap » Ünnepek » Ünnep: Május 1

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. Még az 1800-as években kezdődött minden. Akkoriban a munkásoknak 10-16 órát kellett dolgozniuk. 1817-ben egy brit gyártulajdonos segítségével a munkások megfogalmazták követeléseiket, miszerint a munkaidőt csökkentsék 8 órára. Azért, hogy sikerüljön érvényesíteni jogaikat, tüntetéseket, sztrájkokat rendeztek, de még így sem jártak sikerrel. Sőt, azokat a munkásokat, akik részt vettek benne, elbocsátották munkahelyükről, és a későbbiekben sem nagyon vették fel őket sehová. Sajnos még sok-sok éven át nem történt semmilyen előrelépés ez ügyben, majd 1856-ban ausztráliai munkások ugyanezen követeléseiket bocsátották a parlament elé, és sikerrel jártak. Ezen túl a munkaidejük csökkent 8 órára, és még a fizetésüket sem csökkentették.

1886-ban, május 1-én, a chicagói munkás szakszervezetek is megpróbálkoztak ugyanezzel, de sajnos véres kudarcba fulladt a tüntetés. Több halálos áldozatot, és rengeteg sérültet követelt. Négy évvel később, 1890. május 1-én, a korábbi tüntetés évfordulójának alkalmából rendeztek egy újabb tüntetést a chicagói munkás szakszervezetek, melynek akkora sikere lett, hogy egy évvel később, május 1-ét a munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé kiáltották ki. Három évvel később, 1904-ben Amszterdamban kijelentették, hogy minden szociáldemokrata párt erősen demonstráljon a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, valamint az egyetemes békéért és a proletariátus osztályszükségleteiért. Megegyeztek abban, hogy a legjobb mód a demonstrációra a sztrájk lesz, majd ezután, egy felhívást adtak ki, hogy május 1-én a Föld minden országában kötelező minden munkásszervezetnek a munkáját felfüggeszteni, de természetesen csak annak, aki ezzel a testi épségét nem veszélyezteti. Ezután a munkások jogai is folyamatosan nőttek, és később az addigi munkás ünnep, lassacskán nemzeti ünneppé nőtte ki magát, először Oroszországban, az akkori Szovjetunióban, majd később folyamatosan terjedt világszerte. Nevét később a munkás ünnep helyett, munka ünnepére változtatták.

Ma ezen a napon, a sztrájkra emlékezve munkaszüneti nap van.
Május elsején a katolikusok is ünnepelnek, méghozzá Munkás Szent Józsefet.
Erre a napra esik egy pogány hagyomány is, a májusfa állítása. Ezen a napon hajnalban, az udvarló fiú a lány házához megy, és fát állít a kerítés tövébe. A hiedelem úgy tartja, hogy májusfát csak annak a lánynak lehet vinni, akinek még nem kötötték be a fejét, tehát esküvő után, már nem kaphat többé májusfát.
Többnyire nyárfát használnak erre a célra. Eredetileg, a lánynak kellene feldíszítenie színesebbnél színesebb szalagokkal, sőt még néha ételt, vagy bort is akasztanak rá, de a fiúk a legtöbbször már feldíszítve viszik a lányhoz. Úgy tartja a hagyomány, hogy ez az újjászületés szimbóluma.
Végül meg kell említeni azt is, hogy azok is ünnepelnek, akik alig várják már, hogy strandra mehessenek, ugyanis ezen a napon, a legtöbb helyen már nyitnak a strandok is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készülnek az amerikaiak a karácsonyra?

A karácsony ünnepének a világ minden pontján élő ember számára ugyanaz az üzenete, mindenki a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük