Kezdőlap » Kert » Ültessünk kivifát

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék kivit ültetni a kertünkben, először is helyét kell gondosan megválasztani. A kivi a jó vízáteresztő, semlegesből, savasba hajló talajt, ugyanakkor szélvédett, kissé félárnyékos helyet kedveli. Mivel kétlaki növény, ezért, ha nem dísznövényként szeretnék ültetni, akkor egy porzós növényt és legalább egy termős cserjét is ültessünk.

Egy porzós növény, akár hat-nyolc termő egyed beporzását is eltudja látni. A kivi kúszó növény, ezért fontos, hogy a növények között minimum 2-2,5 méter távolság legyen. Érdemes sorban ültetni, ez a későbbi öntözőrendszer kialakításánál lehet nagy segítség. A kivit legjobb tavasszal ültetni, amikor már nem várhatók fagyok, ha mégis ősszel ültetjük, akkor meg kell védeni a fagyoktól, és a pangó víztől. A fagyvédelemre a későbbiekben is ügyelni kell, ezért telente lehetőleg víztaszító, minimum 40cm magasságig takarjuk szintetikus szövettel, és emellett 20 cm magasságban földdel takarjuk be. A kivi dús lombot fejleszt, ezért alatt más növényt nem lehet termeszteni.

HA kiválasztottuk a helyét, akkor ássuk ki az ültető gödröt, amely az egyéb gyümölcstermők esetében megszokott méretű legyen, annál legyen kissé szélesebb. A tápanyag-utánpótlást szereti, de a túlzott mennyiségű nitrogén csökkenő gyümölcshozamot idézhet elő. Ha elültettük a csemetéket, az első évben a kinevelésére következik. Tavasszal egy erőteljes rügy fölött vissza kell metszenünk a növényt kb. 20-30 cm-es magasságban. Az ebből előtörő erőteljes hajtást fogjuk felhasználni a leendő törzs kialakításához, amit kizárólag függőleges irányban növesztünk.

Tilos több szálat meghagyni. A kivi a vízszintesen növő, egyéves szálvesszőkön hozza termését, ezért nem lehet falra futtatni. A cserjét metszése csupán ritkításból, hajtásválogatásból áll. A termés szedésének az időpontját az első komolyabb fagyok szokták meghatározni. Szedéskor még nem érett a gyümölcs. Hideg helyen tárolva akár hónapokig eláll.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Otthoni konyhakert

Amikor elérkezik a tavasz, szinte már vágyakozunk ki a hosszú tél után a szabadba. Jó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük