Kezdőlap » Kert » Ültessünk citromfát otthon

Ültessünk citromfát otthon

Magyarországon a szélsőséges éghajlat miatt a citromot nem lehet szabad földön termelni azonban szobában, pálmaházakban igen jól nevelhető növény, ami megfelelő tartás mellett akár még termést is hozhat. Mindemellett mutatós, szép, egész évben virágzó illatos fácska, amely a szoba dísze is lehet. Könnyen szaporítható, akár otthoni magvetéssel is.

Ha szeretnénk otthon citrom fát nevelni akkor először is vegyünk egy pár darab citromot. Szedjük ki a magvai, amit egy-kép napig langyos vízbe áztatjuk, majd ezután ültessük el homokos lombföldbe. Meleg helyen a nyirkosan tartott magvak egyenlőtlenül csíráznak ki. A kikelt növényeket egyesével kell nehezebb földbe ültetni. Az ültetésnél lehetőleg ún. pálmacserepeket használjunk, hogy a fa hosszú karógyökereinek elegendő helye legyen.

A magról kelt kis fácskákat fejlődésüktől függően 1-2 éves korukban szemezhetjük be, vagy héj alá oltással olthatjuk át. Fontos ennél a fázisnál, hogy jó legyen az oltóvessző, vagy szem, illetve arra is figyelni kell, hogy a növény fejlődési időben legyen. Az átoltott citromok hamarabb virágoznak és ha termést hoznak az olyan lesz mint az anyanövényé volt. A citromfát az első időben évente kétszer, később már csak egyszer, tavasszal, az idősebb töveket pedig csak 2-3 évenként ültetjük át, olyankor amikor a hajtások fejlődése még nem indult meg.

Ha idősebb tövet ültetünk át akkor az ültetéskor a gyökereit 3-4 cm vastagságban visszavágjuk. Ugyanekkor a fa koronáját is meg kell kurtítani, hogy növény egyensúlya megmaradjon. A citrom a harmadik-negyedik elágazáson hozza a virágot. A fát mindig tavasszal kell metszeni, mielőtt az új hajtások fejlődésnek indulnának. Nyáron szélvédett helyen a szabadban érzi jól magát, kezdetben árnyékoljuk, majd teljes napon tartsuk. Így akár otthon is szüretelhetünk citromot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük