Kezdőlap » Baba-mama » Újszülött – Az első hónap

Újszülött – Az első hónap

Az első napok és az első hónap. Az újdonság varázsa. Ugyan 9 hónapja hordod a szíved alatt, de az első találkozás mégis feledhetetlen. Az első alkalom mikor karjaidban tarthatod a várva várt csöppséged. Ilyenkor ismerkedsz meg ténylegesen a kisbabáddal, ahogy ő is veled és az új világgal, ahol elkövetkezendő életét tölti. A kisbaba ilyenkor még nincs tisztában se a környezetével, se önmagával. Eszik, alszik, néha ébren van, és ha valami erős inger – éhség, hideg, fájdalom – éri, akkor sír. Nem lát még tisztán. Az egyszerű formákat, éles kontúrokat tudja jobban érzékelni. Figyel mindenre, ami mozog előtte. Így rád is, ha elég közel mész hozzá.

Mozdulatai még leginkább csak kapálózásból állnak, rendezetlenül mozgatja végtagjait, próbálja felfedezni melyik testrésze mire való. Ha megriad, ösztönösen ökölbe szorítja kis ujjait és széttárja karjait.
Az evés gyakorisága egyénenként és tápanyagonként változik. Általában 2-3 óránként esznek. Az anyatejes babák sűrűbben esznek, ennek az, az oka, hogy az anyatejet könnyebben megemésztik, így hamarabb meg is éheznek, ellenben azokkal a babákkal, akik valamilyen oknál fogva anyatej helyett tápszert kapnak. Az etetés mellett lényeges a büfiztetés is, mely sok kellemetlenségtől kíméli meg mind a babát, mind az anyát.
Az első hónapban nagyon keveset van ébren a baba. Az éber idejében, ha épp nem éhes figyeli a világot, ám a sok információba hamar belefárad és elalszik.
Az anya és az apa hangja ismerős számára és nyugtatólak hat rá, ha éppen megijedt valamitől, de még lényegében bárki felveheti, nem tesz különbséget az emberek közt.
Sírásával elégedetlenségét fejezi ki. Ösztönös reakciója mindenre, ami valamiért kellemetlen. Eleinte ez az elégedetlenség kimerül az éhség és a kakis pelenka témájában.
Teste erőtlen, most készül fel igazán az első komolyabb mozdulatokra. Fejét még nem tartja meg magától. A hónap végére azonban már képes lesz fejét egyedül oldalra fordítani, és a hangok irányába is egyre többet figyel majd.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Heten mint a gonoszok – a baba hetedik hónapja

A hetedik hónap nem olyan eseménydús, mint az előzőek. Sok újat most nem fog mutatni, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük