Kezdőlap » Látnivalók » Újlaki római katolikus plébániatemplom

Újlaki római katolikus plébániatemplom

Budapest II. kerületében van az Újlaki római katolikus plébániatemplom (Bécsi út 32). Barokk teremtemplom (műemlék), melyet régebbi templom helyén 1746-ban kezdte építeni Hamon Kristóf, majd halála (1748) után Nepauer Máté fejezte be (1759). Homlokzata közepén álló tornyát – mivel süllyedni kezdett – lebontották.

A homlokzat déli oldalára építették fel az új tornyot (1763-66). Egy hívő – neve nem maradt fenn – 1774 táján Lucas Cranach hírneves Segítő Szűzanya festményének egy másolatát adományozta a templomnak, amelyet Segítő Szűzanya eredeti kultuszhelyéről, Passauból hozta magával; a képet ma is itt őrzik.

A villámcsapásban és több felhőszakadásban tönkre ment toronysisakot Ybl Miklós állította helyre, egyben felújította főhomlokzatának mai, obeliszkkel díszített oromzatát. (1877). A barokk kapuzaton „Creatori 1705, creatura” felirat van, mely a Bécsi út 32. sz. alatti régebbi kápolnára, ill. alapítására készült. A sekrestye kapuján az 1768-as évszám olvasható a templomépítés befejezéseként.

A háromszakaszos, pillérekkel tagolt, dongaboltozatos belsőhöz keskenyebb szentély csatlakozik félkörös záródással. Oszlopos főoltára Hikisch Kristóf építőmester és Held Frigyes szobrász, műve (1799). Rajta a Cranach-madonna másolatát Falkoner Ferenc festő készítette. Hat barokk mellékoltára és szószéke van. A Szent József-mellékoltár vitrinje a hajdani kiscelli trinitáriusoktól származik. Készítője Feldmayer Antal trinitárius fráter volt. Gyóntatószéke és térdeplője is korai barokk (1705).

A főváros 1925-ben renováltatta a templom belső boltozatait, Raksányi Dezső festő (1879-1950) falfestményeivel díszítették: Mária látogatása Erzsébetnél, a fájdalmas Anya, “Magasztalja lelkem az Urat”. A múlt század utolsó évtizedében az épület külsejét felújították, majd templom belsejét a műemléki követelményeknek megfelelően restaurálták 2003 és 2005 között.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük