Kezdőlap » Lakberendezés » Újítsa fel ülőgarnitúráját!

Újítsa fel ülőgarnitúráját!

Nyikorog régi ülőgarnitúrája, megunta a formáját, szövetét? Házilag is könnyűszerrel újat varázsolhat belőle. Ehhez szükség lesz a megfelelő mennyiségű szövetanyagra, faszerkezet mennyiségétől függően filcanyagra, gumikalapácsra, kalapácsra, kombinátfogóra, kárpitozáshoz használatos tűzőgépre, hozzá tartozó kapocsra (sokra), facsavarokra, fúróra, csavarozóra, kapcsok kiszedésére alkalmas eszközre (pl.: kés, olló, sniccer feszítő vége), L-vasakra, 2 cm-es szivacsra (az új karfa méretétől függően), 4 db bútorokhoz használatos fogóra mely segítségével a polcokat ki tudjuk emelni a karfából, karfa hosszától függő zongorapántra, 4 kg darált szivacsra és kevés vízbázisú ragasztóra.

Tudni kell, hogy szinte minden ülőgarnitúra faszerkezete a szövet alatt szögbelövővel van rögzítve, így gumikalapács, kalapács és kombinátfogó szükséges a szétszereléséhez. Az elemek egymáshoz csavarozva vannak, így első lépésként ezeket kell egymástól elkülöníteni, majd a szövetet a kapcsok fellazítását követően el kell távolítani. Amennyiben nyikorog a bútor, akkor ezt követően a gumikalapáccsal a léceket szétütjük, kalapáccsal a szögeket kiütjük a lécekből, majd kombinátfogó segítségével kihúzzuk azokat. A lécek találkozásaihoz filcanyagot rögzítünk tűzőkapocs segítségével, és a léceket összecsavarozzuk.

Persze ha van ipari szögbelövőnk, azzal is megoldhatjuk a rögzítést. Ez után jöhet a kárpitozás ami tulajdonképpen úgy történik mint amikor az ember dobozt csomagol be papírba, csak ebben az esetben nem telibe “csomagolunk”, hanem az egyik felét fedjük be szövettel annyira, hogy a másik oldalára 1-2 cm-rel átlógjon. Ezen az 1-2 cm-es sávon tűzzük meg az anyagot a tűzőgéppel jó sűrűn, hogy ne lazulhasson fel a szövet. Ügyeljünk arra, hogy a szövet ne legyen túl szorosan húzva, de ne is legyen hullámos. Ha túl feszes, akkor könnyen elszakadhat a használat során, ha pedig nagyon laza, akkor csúnyán fog ráncolódni, gyűrődni a felületen. Minden egyes elemet külön-külön így kárpitozunk és filcanyagozunk le, majd ugyanúgy rögzítjük egymáshoz az elemeket mint ahogyan korábban voltak. És itt jön egy kis furfangosság. Egészen más lesz a bútordarabunk ha egy másik karfát készítünk neki.

A legegyszerűbb egy téglalap alapú, felhajthatós tetejű, belül polcos, pakolófelületű karfa. Ez igazán egyszerű, hiszen szó szerint egy dobozt kell készíteni OSB lapból amit az ülőgarnitúra méretéhez és egyéni igényekhez igazítva, tetszőleges méretben készítünk el. A “doboz” elemeit és a bele való polcot (kivéve a tetejét) szintén lekárpitozzuk annyi különbséggel, hogy az ülőfelület felőli részét az ülőrész feletti magasságban 2 cm-es szivaccsal szövetezés előtt befedjük. Hogy ne mozduljon el a szivacs amikor az anyagot rögzítjük rá, célszerű vízbázisú ragasztóval rögzíteni a bútorlaphoz. Figyeljünk arra, hogy ezeket az elemeket teljes egészében fedjük be az anyaggal, hiszen ezek a karfák pakoló funkciót is ellátnak majd, ne a bútorlap nézzen vissza ránk amikor felnyitjuk a tetejét. Ez után jöhet az összeszerelés.

Az elemeket L-vasakkal rögzítjük belülről egymáshoz, majd a polctartó elemeinek lyukat fúrunk az oldallapokba olyan magasságba amilyen magasra szeretnénk a belső polcot tenni. Ezt követően a polc két végére felszereljük a fogókat, melyek segítségével könnyedén ki tudjuk majd venni a karfából ha szükséges, és behelyezzük a helyére. Most jöhet a teteje! Ezt az elemet is leszivacsozzuk, telibe kárpitozzuk, és a zongorapánt segítségével az ülőgarnitúra külső feléhez csavarozva felszereljük. Ha a karfákkal elkészültünk, akkor 5 db 60×60-as párnát varrunk, melyekbe egyenlő arányban elosztjuk a darált szivacsot. A karfák kicserélésével és az új párnákkal egy egészen más arculatú bútordarabot tudhatunk a magunkénak amely már nem nyikorog, és a karfák számtalan dolgot tudnak magukba rejteni. A polc alatti tároló helyiség alkalmas kisebb párnák, plédek, szobapapucsok elrejtésére, a polcokon pedig helyet kaphat a távirányító, telefontöltő, telefon, könyv vagy minden más melyeknek csak a képzelet szabhat határt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan változtassuk meg könnyen a szoba színét?

Te is meguntad már a szobát ebben a színben feldobnád valami mással, kicsit újabbra vágysz, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük