Kezdőlap » Adózás » Új Uniós ÁFA szabályozás a távértékesítésekre

Új Uniós ÁFA szabályozás a távértékesítésekre

Az UNIÓ új ÁFA szabályozása a távértékesítéseket fogja érinteni, 2015.hanuár.1-tól lép hatályba. Ettől az időponttól kezdve, a magánszemélyek részére a rádiós, és audiovizuális médiaszolgáltatási, telekommunikációs, valamint elektronikus úton nyújtott szolgáltatások nem a vállalkozás székhelye szerinti tagországban, hanem a fogyasztás helye szerint fog adózni. Ezek közé a szolgáltatások közé, az online boltok, web portálok, mobil alkalmazás forgalmazók, távoktatók, és minden egyéb e-kereskedők értendők. Ide sorolhatjuk a telefonszolgáltatókat, az előfizetéses műholdas televíziós csatornákat, a letölthető szoftvereket, zenéket és e-könyveket forgalmazó vállalkozásokat.

Így fordulhat elő, hogy akár az összes tagországban adókötelezettség keletkezhet. Mivel ez, ebben a formában nagyon komoly adminisztrációs teherrel jár, a következő megoldás született: létrehoznak egy egyablakos ügyintézési rendszert, a „mini-one-stop-shop”-ot. Magát a bevallást, és az esetleges ÁFA befizetési kötelezettséget, az értékesítő székhelye szerinti tagállamban kell teljesíteni, azoknál az ügyleteknél is, amelyek más tagországban bonyolódtak. Így egyetlen bevallás, és egyetlen befizetési kötelezettség keletkezik, a befizetett adót, adóhatóságok a teljesített ügyletek arányában osztják meg egymás között. Az ÁFA mértékét a fogyasztó lakhelye, vagy tartózkodási helye szabályozza.

A magyar vállalkozások számára kedvező lesz a változás, mivel a többi tagországban mindenütt alacsonyabb az adókulcs, a magyar 27 %-nál. A magyar fogyasztók viszont rosszabbul járnak, mivel a külföldről rendelt ilyen típusú szolgáltatás esetén a magyar 27 %-os ÁFA tartalmat kell megfizetni. A szabályozás célja a versenyhelyzet megteremtése, így egyenlő feltételeket biztosítanának a vállalkozásoknak, akár hazai, akár más tagállamból való szolgáltatóról van szó. Az új szabályozás helyes alkalmazása érdekében, a vállalkozásoknak nem csak az ügyfeleik, hanem az adott ország adóhatósága számára is láthatóvá kell válnia, bár viszonylag hosszú átmeneti időszak áll a rendelkezésre, 2019-ig kell végrehajtani a teljes átállást, így a működés helye szerinti tagállamok addig megtarthatják a bevételek egy részét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegségek után járó adókedvezmény

A betegségek után járó adókedvezményt más néven személyi kedvezménynek is nevezzük. Bizonyos betegségek után adókedvezményt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük