Kezdőlap » dioptriás napszemüveg » Új szemüveg, új veszélyek

Új szemüveg, új veszélyek

A szemüveg öltöztet, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, milyet is választunk, hiszen arcunk egyik meghatározó része lehet. A legtöbb ember sajnálatára nem minden szemüvegkeretet és lencsefajtát támogat a társadalombiztosítás, többnyire a támogatott modellek nem a legdivatosabbak. Az OEP (Országos Egészségügyi Pénztár) bizonyos időközönként egyeztet és tárgyal a szemüveglencsék és keretek forgalmazóival.

A támogatott szemüvegekre általában pár ezer forintos kedvezmény jár, és ezek kizárólag az OEP által kijelölt darabok lehetnek. Az igénybevétel a lakhelyünkhöz közeli, illetékes szemorvosnál kezdődik, ahol a vizsgálat után receptet kell kérni. Ennek köszönhetően a pár-ezer forintos kedvezmény az ország bármely optikai üzletében beváltható. Átlagosan olyan 2000-2500 Ft kedvezmény szokott járni.

Egy dologra mindig ügyelni kell: A nagyobb bevásárlóközpontokban és benzinkutakon árult, előre legyártott dioptriás szemüveg és napszemüvegek inkább kárt okoznak. Kérjünk a szemorvostól részletes információt, hiszen a pupillák közötti távolság az emberek esetében más-más. A sok ideig használt szemüvegek, melyek az előbb említett helyeken kaphatók, akár idegrendszeri károsodást is okozhat. Egy jó keret ismérve a cserélhető üveg és a javítható keret. A jó lencse pedig személyre szabott, vagyis szemvizsgálat alapján készül.A megfelelő lencse torzításmentes, optikailag pontos. Felületére érdemes reflexiócsökkentő bevonatot kérni, amely esztétikai és gyakorlati szempontból egyaránt hasznos. Így a lencse sem csillog és viselője sem lát tükröződést. Emellett felületkeményítő réteget is tanácsos kérni, hogy ne karcolódjon könnyen a lencse. Ezeket a lencséket nem kell csodaszerekkel tisztítani, langyos mosogatószeres vagy szappanos víz tökéletesen megfelel.

Szemre nem könnyű megállapítani, melyik a jó keret és lencse, persze az áruk árulkodó lehet. Egy átlagos és viszonylag tartós szemüvegkeret ára legalább nyolcezer forint. A hozzávaló lencse ára pedig darabonként háromezer forinttól kezdődik. Egy, a rövidlátók által használt, mínusz öt-hat dioptriás szemüveg ára kerettel, vékonyított lencsével, bevonatokkal viszont akár negyvenötezer forint is lehet. Egy átlagos, két-három dioptriás, műanyagkeretes szemüveg pedig huszonötezer forintba kerül.

Olcsó és kiváló minőségű dioptriás napszemüveget keresel?

Itt megtalálod: Sportfelszerelések.hu

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Érdemes vásárolni dioptriás napszemüveget?

A régebbi időkben, ha az ember gyereke nem jól látott, elment megvizsgáltatni a szemét és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük