Kezdőlap » Betegségek » Új módszer a húgyúti fertőzések megakadályozásában?

Új módszer a húgyúti fertőzések megakadályozásában?

Anélkül, hogy túlságosan is belemennénk a részletekbe, legyen elég annyi, hogy a húgyúti fertőzés nagyon szívás. És ami még nagyobb szívás, hogy azok a nők, akik egyszer már összeszedtek egyet, nagy az esély rá, hogy visszatér. Ezeknek a pórul jártaknak megnyugtatóak lehetnek a PLOS One folyóiratban megjelent legújabb tanulmány.

A szakértők azt állítják, hogy az ok, amiért sok nő szenved a visszatérő fertőzésektől az, hogy bizonyos típusú baktériumok „elbújnak” a húgyhólyagban, ahol tulajdonképpen védve vannak az antibiotikumos kezeléstől. – így a gyógyszerek hiába mulasztják el a tomboló fertőzést, a színfalak mögött várakoznak a baktériumok, hogy újra lecsaphassanak. A University of Utah kutatói vizsgálatok útján arra jutott, hogy a kitozán segíthet megoldani a problémát. A gyógyszert jellemzően a magas koleszterinszint, és a Crohn-betegség kezelésében használják. Ez a készítmény képes kisöpörni a szervezetből a megbújó baktériumokat.

„Úgy tűnik, hogy néhány baktérium képes nyugodtan megbújni a húgyhólyag szöveteiben. Mivel ezek nem nőnek, nehéz megölni őket, az általános antibiotikumok pedig csak a szaporodó baktériumokat célozza. Ezen kívül, mivel a baktériumok a húgyhólyagon belül a szövetekben megbújnak, nem éri el őket az antibiotikum.” – mondja Matthew Mulvey, PhD. „A kitozán képes arra, hogy felrázza a hólyag szöveteit, felbolygatva ezzel a szunnyadó baktériumokat, melyek ennek hatására újra akcióba lendülnek. Miután a bacik újra növekedni kezdenek, már nem képesek harcba szállni az antibiotikummal.”

Oké, néhány dolog megkérdőjelezhető: Először is, ez a kísérlet egyelőre csak egereken lett tesztelve, nem embereken, tehát erre ne vegyünk mérget. (Bár a kutatók hiszik, hogy emberekre hasonló hatással lesz a készítmény). Másodszor pedig, ez nem lesz egyszerű kezelés. A gyógyszert húgyúti katéteren keresztül kell a hólyagba juttatni, ami „nem kellemes élmény”. (Iszonyat!)

Mulvey azt állítja, a kitozán kezelés az antibiotikummal kombinálva csökkentette a húgyhólyagban lévő baktériumok számát 10-100-szor jobban, mint az antibiotikumok egyedül. Az egerek közül néhánynál a baktériumok teljes kiürülését figyelték meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük