Kezdőlap » Növények » Tűztövis

Tűztövis

Egyik legszebb őszi cserjénk, amelyet elsősorban sövényként ismerünk. Önállóan, díszítő céllal is kiválóan megállja a helyét, bármilyen formára nyírhatjuk. Gyönyörű piros, sárga vagy narancssárga bogyói vannak, amelyeket a madarak nagy előszeretettel csipegetnek.

Európa és Ázsia déli területein őshonos. Sűrűn növő ágai és nagy méretű tüskéi teszik alkalmassá, hogy mutatós sövény váljék belőle. Sűrű ágai között lehetetlen az átlátás, és a nagyra nőtt tüskéi visszatartják a hívatlan látogatókat. Gyorsan, évente akár hatvan centimétert is nőhet, egészen a három méteres magasságig. Virágai júniusban kezdenek nyílni, majd ezekből fejlődnek ki a bogyók, amelyek egészen februárig díszítik a cserjénket. Persze csak akkor, ha a madarak idő előtt le nem csipegetik a növényről.
Hosszúkás, fényes levelei vannak, amelyek harmonikus látványt nyújtanak a gyönyörű színes bogyókkal. Igen hálás növény, és rendkívül igénytelen.

A száraz időszakokat is nagyon jól tűri, a talajra sem igényes, de ha gazdag termést szeretnénk, akkor tudnunk kell, hogy a naposabb helyet kedveli. Amikor metszést végzünk rajta, akkor az előző évi hajtásokra vigyázzunk, mert azokon fognak fejlődni a virágok és a bogyók. Ha sövényként telepítjük, akkor a töveket körülbelül 60-70 centiméteres távolságra ültessük el egymástól. Szaporítása magokról vagy dugványozással is történhet. Június elején kezdhetjük a szaporítást. Körülbelül 15 centiméteres hajtásokat vágunk, a tüskéket és a leveleket pedig távolítsuk el róla. Egy cserépbe tegyük ezeket a dugványokat, lehetőleg laza szerkezetű földbe. Világos helyen, rendszeres öntözés mellett körülbelül 6 hét múlva gyökeret ereszt. Ősszel végleges helyére ültethetjük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fekete áfonya

A havasi meggy, más néven a fekete áfonya az erdélyi havasok jellegzetes gyümölcse. A hanga …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük