Kezdőlap » Betegségek » Turner-szindróma

Turner-szindróma

A Turner-szindróma egy genetikai rendellenesség, pontosabban megfogalmazva egy kromoszóma- rendellenesség. Egy amerikai orvosról lett elnevezve (Henry Turner), aki feltárta ezen betegség jellemzőit. Ez csak lányoknál előforduló, viszonylag ritka, de kiszűrhető probléma. Ezeknél a lányoknál a 2 női kromoszóma (XX) közül az egyik sérült vagy teljes mértékben hiányzik. Ez a rendellenesség olyan tüneteket produkál, amit ugyan észre lehet venni, de sok esetben nem tűnik nagy problémának.

Ilyen “tünet” például az, hogy az adott kislány nem fejlődik a korának megfelelően, alacsony testmagasságú, soványabb a kortársainál. Ez még önmagában nem okoz túl nagy gondot. A problémára sokszor akkor derül fény, amikor a kislány nemi érése, menstruációja elmarad. Ez annak a következménye, hogy ezeknél a lányoknál a petefészkek fejletlenek. Ha a gyermekorvos észreveszi ezeket a jeleket, akkor az adott kislány egy kromoszómavizsgálaton esik át, amihez csupán egy vérvétel szükséges. Amennyiben időben kiderül a probléma (csontosodás befejeződése előtt) , növekedési hormon segítségével a testmagasságot lehet növelni. Nemi hormonok segítségével a másodlagos nem jellegek kifejlődése elősegíthető.

A nagyobb lelki törést az okozza ezeknél a lányoknál, hogy sok esetben nem élhetik meg az anyaság örömét, hiszen a méhük gyakran nem elég fejlett egy magzat kihordására. Abban az esetben, ha a méh alkalmas a magzat kihordására, akkor mesterséges megtermékenyítéssel lehetővé válhat a gyermekvállalás, ami nagy öröm a Turner-szindrómások esetében. Egyéb járulékos problémák is nehezítik a Turner-szindrómás nők életét, ilyen például a szív probléma, magas vérnyomás, veseprobléma, cukorbetegség, csontritkulás, fül problémák, pajzsmirigy problémák. Ennek ellenére ha megfelelő szakorvos foglalkozik ezekkel a problémákkal, akkor teljes életet lehet élni egy Turner-szindrómás nőnek is, még abban az eseten is, ha nem lehet saját gyereke, hiszen létezik a nevelőszülőség is, illetve örökbe is lehet fogadni gyereket (gyerekeket), akit (akiket) úgy lehet szeretni, mintha a sajátjuk lenne.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan viseljük el a nehéz napokat?

Minden nőnél másként jelentkeznek a tünetek. Valójában egészségünk egyik alap eleme, mégis a velejáró hatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük