Kezdőlap » Internet » Túrázás, GPS, elrejtett láda = Geocaching

Túrázás, GPS, elrejtett láda = Geocaching

Aki szeret túrázni, annak nem kell sok biztatás egy kis természetjáráshoz. A geocaching játékkal viszont még azokat is ki lehet csalni a természetbe, akik nem annyira vonzódnak a gyalogos túrákhoz.

A geo földet jelent, a cache pedig rejtekhelyet. A játék lényege, hogy egy jól lezárt ládikát valaki elrejt egy helyen. A rejtek koordinátáit bejegyzi a www.geocaching.hu oldalon. Ezek az adatok mindenki számára elérhetőek. Mások pedig térkép és iránytű vagy GPS segítségével elindulnak a láda megkeresésére. A mostanság elterjedőben lévő androidos mobilok is rendelkeznek GPS-el. Valamint olyan programmal, ami segíti a láda megtalálását. A doboz tartalmaz egy füzetet, amibe mindenki bejegyezheti, hogy ott járt és megtalálta a ládát. A ládát vissza kell helyezni ezután a rejtekbe. A ládában kisebb tárgyak – bármilyen kis kütyü, játék vagy hasznos dolog, például sebtapasz – is találhatók, de ebből csak akkor lehet valamit elvinni, ha mi is hagyunk ott cserébe valamit. A találatot a geocaching.hu oldalon is be lehet jelenteni. Ezt megtehetjük a megtalálás helyszínén, amennyiben androidos készülékkel vadásztunk. A Play Áruházból telepíthető a g:hu a GC/GG segédeszköz program (http://goo.gl/S4wIv), amelynek segítségével nem csak a doboz adatait és a rejtek környékéről kaphatunk információt, hanem mobilinternet (3G) segítségével be is logolhatunk a profilunkba, regisztrálva egy egyszerű kattintással a megtalálást. Egyébként a geoládába a rejtő elhelyez egy kis logbookot, egy kis füzetet, aminek az elején megadja a megnyitás dátumát, profil nevét és láda jelszavát. Ebbe mindenki beírhatja, hogy mikor járt ott. Természetesen ha nagyon megszállottakká válunk és pénzt is szívesen áldozunk a játékra, akkor egy korrekt kis Garmin GPS-el is járhatjuk az erdők mélyét.

Magyarországon 2001. június 24-én helyezték el az első ládát, számuk 2013. március 12-én elérte a 3400-at. Saját láda rejtésére is lehetőség van, ehhez viszont bizonyítani kell, hogy ténylegesen elhivatott és felelősségteljes cacherek vagyunk. Ugyanis 50 db megtalálást kell regisztrálnunk. Ha valaki sokat túrázik, utazik, akkor ez lehet, hogy nem is olyan nagy szám. A játékot még érdekesebbé teszi, hogy többféle ládatípus létezik. A normál egy dobozos, fizikailag létező, megfogható és megtalálható mellett van még multi, virtuális, mozgó és virtuális. A multi esetében több részből áll jelszó. Ez több, egymáshoz viszonylag közel lévő állomást jelent, ahol valamilyen feliratból kell részleteket kivenni, majd a végén összeállítva kapjuk meg a teljes jelszót.

Ha érdekel a játék, akkor regisztrálj a már említett www.geocaching.hu oldalon és böngéssz a kereshető ládák között. Ha pedig később túrázni mész a családdal, barátokkal próbáld a koordináták és a leírások alapján megtalálni a ládát. Ha külföldre utazol sem kell geocache nélkül élned, hiszen az egész világon elterjedt a játék. A geocaching.com oldalon pedig elérhető az össze láda adata, ahová szinten be lehet logolni a megtalálást. A rejtők sokszor ide is regisztrálják az érdekesebb ládáikat.

Biztosan állíthatom, nagy élmény lesz. Olyan, mint a kincskeresés.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan keressünk állást az interneten?

Amint eldöntik az emberek, hogy dolgozni szeretnének bizonyos tényezők miatt, mint például a pénzhiány azonnal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük