Kezdőlap » túrabakancs » Túrabakancsok fajtái

Túrabakancsok fajtái

A túrázók legfontosabb felszerelése a túrabakancs. Ezen nem érdemes spórolni, hiszen a túra sikeressége nagyban ettől függ. Ha szűkösebbek a pénzügyi kereteink, akkor is érdemes áldoznunk rá, tekinthetjük egy hosszú távú befektetésnek.
Laikusokban felmerülhet a kérdés: miért nem elég egy jó edzőcipő? A válasz egyszerű: mert sokkal nagyobb a baleset és a sérülés veszélye. Sok bokaficam és izomsérülés származott már abból, hogy a sziklás vagy erdei terepen valaki nem megfelelő lábbelit viselt.

A túrabakancs két legfontosabb része a talp és a felsőrész. A talp általában több rétegű, gumi és műanyag keveréke. Fontos, hogy a terepen megfelelően tapadjon és sokáig ellenálljon a kopásnak.
A felsőrész anyaga lehet valamilyen szintetikus anyag, textilbőr, bőr, illetve ezek kombinációja. A szintetikus anyagú bakancsok legfőbb erénye, hogy könnyűek és általában jól bírják a vizet. A textilbőrből készült lábbelik szintén könnyűek, de jobb szellőzést biztosítanak viselőjüknek, viszont általában rövidebb az élettartamuk. A bőrből készült bakancsok a legstrapabíróbbak, de nehezebbek, mint az előbb felsoroltak, kevésbé vízállóak és rendszeres ápolást igényelnek. Érdemes először ” betörni ” őket néhány rövidebb túra alkalmával, mert többnyire csak néhány használat után válnak igazán kényelmessé.

Vásárláskor a legfontosabb szempont, hogy milyen terepre és milyen időjárási viszonyok mellett fogjuk használni. Érdemes kb. fél számmal nagyobb bakancsot venni, hogy ne legyen kényelmetlen a lábujjainknak, illetve télen jobban szigeteljen. Nem árt, ha van egy gumipereme, ami megóvja lábunkat a kövektől és a pocsolyáktól. Fontos eleme még a sarokmerevítés, ami véd a ficamok ellen, és lehetőleg a bakancs nyelve legyen összevarrva a felsőrésszel, így kevésbé jut be a víz.

Kisebb nyári kirándulásokra, városnézéshez elegendő lehet egy túracipő vagy túraszandál is, de ha terepre megyünk, mindenképpen fontos a megfelelő bakancs kiválasztása, hogy csak kellemes élmények maradjanak a túrázásunk után.

Olcsó és kiváló minőségű túrabakancsot keresel?

Itt megtalálod: Sportfelszerelések.hu

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ápoljuk a túrabakancsot?

Egy minőségi túrabakancs megvédi, és megfelelően alátámasztja lábunkat. Természetesen, hogy lábbelink élettartamát meghosszabbítsuk, ápolnunk kell. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük