Kezdőlap » Nyaralás » Tunézia – Észak-Afrika mediterrán világa

Tunézia – Észak-Afrika mediterrán világa

Tunéziában megérinthet Afrika varázslatos világa, szívesen fogadják az idegent, mert Tunézia a turizmusra építette jelentét és jövőjét. Bátran elvegyülhetünk e keleti élet forgatagában, és bepillanthatunk akár az iszlám világába is, mert itt a vallási megkülönböztetésnek nincs helye.

A Földközi-tenger ezen partvidéke már az ókorban is fontos hely volt, hisz ki ne hallott volna Karthágóról, amely virágzott, amíg a rómaiak le nem igázták lakót.
A termékeny parti sávban van Tunézia legtöbb jelentős városa, Tunisz – a főváros, Djerba szigete, Hammamet, vagy az éjjel-nappal vonzó Sousse.
Budapestől két órás a repülőút, majd megérkezvén európai színvonalú szállodákban megfizethető áron pihenhet meg az utazó.
Tunézia híres bazárjairól, melyek össze nem hasonlíthatóak az általunk megszokott piaci nyüzsgéssel., ez a keleti életforma legsajátságosabb színtere. Ha vásárolni szeretnénk, ne felejtsük el pénzünket tunéziai dinárra váltani, mert ezt csak Tunézián belül tehetjük meg.
Ha belefáradunk a vásárlásba, és beteltünk az ezernyi áru látványával, akkor beülhetünk egy teázóba. Az ilyen helyek Tunéziában felettébb népszerűek, itt a tea vagy kávé mellé kedvünkre vízipipázhatunk is, melyet hozzáértő, szakavatott kezek készítenek elő számunkra.

Eltölteni egy éjszakát – így nevezték a berber emberek Tuniszt, s az Afrika szálló 26 emeletnyi magasságából rácsodálkozni az öböl feletti napkeltére igazi keleti varázs.
A mai fővárost délfelé elhagyva, az ókor máig még alig ismert, a 2. században virágkorát élő Uthina romvárosa felett idézhetjük meg a múltat. Nevezetes hely, az első pun háború döntő ütközetében itt került Hamilkar – Karthágói vezér, a rómaiak fogságába. A rómaiak a várost maguknak alakították, szépségei a mai kézművesek munkája nyomán válnak láthatóvá.
A Hadrianus császár idején épített 132km hosszú vízvezeték a fönicíaiak kitartását dicséri.
A Zaguan hegy oldalában fakadó forrásvízét félkör alakú medencébe gyűjtötték, és fölé megépítették a vizek templomát. E páratlan tett maradványai ma is hosszan elkísérik a Karthágó romjai felé utazó turistákat.
Ne hagyjuk ki Matmata vidékét sem, hiszen George Lucas itt forgatta a Csillagok háborúja egyes filmjelenetit. De ne lepődjünk meg, ha itt nem droidokkal, hanem hús-vér emberekkel találkozunk, hiszen az itt lakó tunéziai emberek a mai napig ezekbe a hegy gyomrába vájt kis lakásokban élik mindennapjaikat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nyaralás Nabeulban: Kheops All

Ez a gyönyörű, “4 csillagos” szálloda a repülőtértől körülbelül 120 kilométerre található. A központ mintegy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük