Kezdőlap » Látnivalók » Tundra – Az Északi-sarkvidék legfiatalabb életközössége

Tundra – Az Északi-sarkvidék legfiatalabb életközössége

Körülbelül 10 000 évvel ezelőtt alakult ki. Megtalálható az északi szélesség 55 és 70 foka között. Ami egy fátlan terület, és a Föld felszínének a 20 százalékát foglalja magába. Az éves átlaghőmérséklet mindössze -56 fok.

A talaj állandóan fagyott, ezért nem tudnak nőni a fák, kivéve nyírfák, az alsóbb szélességeken. Mivel a talaj felső rétege mindig fagyott, így nem tud normális gyökeret ereszteni a fa. Éppen ezért nagyon alacsony a talaj tápanyagtartalma, kivéve ott, ahol az állati ürülék termékenyíti a talajt. Körülbelül 1700 különböző növényfaj él ott, ami nem is tűnik olyan soknak. Cserjék, sás, mohák, zuzmók, és füvek és persze virágok is.

A tél hideg és sötét. Nyáron, pedig amikor a hó és a felső réteg olvad, akkor nagyon vizenyős és mocsaras tavak és mocsaras patakok borítják a tundrát. A rovarok ezrei telepednek akkor le, amelyek vonzzák a vonuló madarakat.
Kettő fő évszak váltakozik, tél és nyár. Tavasz és ősz csak nagyon rövid ideig van. A tundra a világ leghidegebb és legszárazabb életközössége.

Hetekig éjszaka, amikor a nap alig emelkedik néhány hónapig télen, a hőmérséklet csökken -70 fokig. A nyár folyamán a nap szinte süt egész nap folyamatosan, ezért is nevezik az Északi-sarkot az Éjféli nap földjének. A nyár általában meleg, 12 fokos, de előfordulhat akár 3 fok is. Átlagos nyári hőmérséklet 3 fok és 16 fok között lehetséges.

A tundra sem túlságosan csapadékos, akár a sivatag. Csak mintegy 6-10 centi csapadék esik minden évben, főleg hó formájában.
A rendkívül hideg hőmérséklet miatt nehéz életben maradni télen, még az állatok és növények is nehezen birkóznak meg ezzel.

A tundra nem egy hideg és haszontalan sivatag. Ez egy nagyon törékeny környezet mind a növények és mind az állatok számára. Már a legkisebb stressz, beavatkozás is megsemmisítheti, szétbomlaszthatja, bizonytalanná teheti ezt az életközösséget.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük