Kezdőlap » Nyaralás » Tündérkert

Tündérkert

Az elmúlt években “divatba” jöttek a történelmi Magyarország tájaira, főként a határon túli területekre vezető kirándulások,akár egyénileg, akár szervezetten, csoportosan. Igaz a mondás, hogy gyönyörű ez az ország, nagyon sok időt venne igénybe, ha minden olyan tájat, tájegységet, országrészt szeretnénk bejárni, ami szemet és lelket gyönyörködtet, megnyugtatja az embert már a puszta látványa is, az ott töltött napok pedig valóban feledhetetlenek. Erdély talán még ebből a sorból is kiemelkedik, persze nem lekicsinyelve az Alföldet, a Bakonyt, Sopront és környékét, de többé – kevésbé egyetért mindenki azzal, hogy azért az kicsit más.

Kicsit és hihetetlen mértékben eltérő. Kicsit, mert ott is mindenhol halljuk a magyar szót, lépten – nyomon belebotlunk valamilyen történelmi helyszínbe, épületbe, eseménybe. Eltérő, mert a Kárpátok gyűrűi nem megszokott látvány itthoni szemünknek, nem tudjuk hová tenni a óriási és méregzöld fenyveseket, a végeláthatatlan vadont, a hatalmas hegyeket, a pusztaságukban is szép hegyeket, a hűs, csillogó tavakat. Sorolhatnánk még, hiszen annyi meseszerű látvány található ennek a valóban Tündérkertnek a tájain, hogy ezt mindenkinek látni kell!

Számomra az egyik legszebb természeti képződmény a Békási(Békás)-szoros, mely összeköti Moldvát a történelmi Magyarországgal. Valószínűleg más is így van ezzel a csodával, mivel beválasztották Európa 20 legszebb természeti képződménye közé és nem érdemtelenül. Felette a Gyilkos-tó, mely egy földcsuszamlásnak köszönheti létrejöttét, a havasi gyopár élőhelye a környék. Vigyázzunk, védett növény, bár nagy számban árulják minden felé a tó és a szoros környékén.

Az utak alapvetően jók, a határtól könnyen megközelíthető, szinte egyenes út vezet végig Gyergyóig, útba ejtve a régi, híres magyar városokat, Nagyváradot, Kolozsvárt, Marosvásárhelyet, Gyergyószentmiklóst. Végig mehetünk a Maros-völgyében, amely szintén egy páratlan élmény, Borszék kötelező látnivaló.

Nem szeretnék útinaplót írni, egyszerűen csak kedvet szeretnék csinálni egy ottani kiránduláshoz, bár úgy gondolom, talán egyre kevésbé és kevesebben “olvassák” Erdélyt, viszont egyre többen keresik fel. Látni kell, hiszen nincs messzebb mint Horvátország, közelebb van mint Görögország. Tudom, az persze más, hiszen ott a tenger. Itt viszont a csend, a béke hegyei, a fenséges havasok fenyvesekkel, a csodálatosan tiszta hegyi levegő.

Próbáljuk ki mind többen, járjuk be tájait, gyönyörködjünk és mint a legtöbben utána, térjünk vissza!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nyaralás Hurghadában: Pyramisa Blue Lagoon

Ez a csodálatos “5 csillagos” szálloda a repülőtértől körülbelül 5 kilométerre található. A központ mintegy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük