Kezdőlap » Fitnesz » Túlterheléses edzés

Túlterheléses edzés

A túlterheléses edzés egy olyan módszer, ahol az edzés során egyre keményebb munkára fogjuk az izmokat. Ahhoz, hogy növelhessük a tömeget és az erőt, folyamatosan új impulzust kell biztosítani az izmoknak, hogy fejlődhessenek.

Ennek több módja is van:
• Növelhetjük a súlyt, de az ismétlésszámot nem növeljük.
• Növeljük a szériák számát vagy az ismétlésszámot, de a súlyt nem változtatjuk.
• Csökkentjük az ismétlések közötti pihenőidőt.

Fenti módszereket felváltva is alkalmazhatjuk edzésen belül vagy mondjuk hetente változtatva.
Például, ha fekve nyomásnál 60 kilót használunk, és 3 szériában végzünk 8-as ismétléseket, akkor a következő edzésen, ugyanezzel a súllyal próbáljunk meg szintén 3 szériában elvégezni mondjuk 10 ismétlést. Tizenkét ismétlésszámnál magasabbal nem érdemes dolgozni, ha a tömegelés a célunk. Ilyenkor inkább nehezítsünk a használt súlyokon. Edzünk mindig elfáradásig, amíg már nem tudjuk teljesíteni az ismétlésszámot.

Edzések között szükség van időre a regenerálódáshoz. Ez függhet az edzés intenzitásától és időtartamától, edzettségi szinttől és az étrendtől.
Az izmok nem edzés közben nőnek, hanem a pihenő idő alatt. Ennek az elején elsősorban helyreállítást végez, majd utolsó fázisként jöhet a túlkompenzálás.

Tehát, nagyon fontos, hogy hagyjunk időt a pihenésre az izomnak, mert különben nem fog tudni úgy fejlődni, ahogy elvárjuk és szeretnénk.
Sajnos nehéz megbecsülni, hogy mennyi idő kell a helyreálláshoz. De ha hetente egyszer edzünk egy izomcsoportot, akkor a következő edzésre már nagyon valószínű, hogy megtörténik a helyreállás.
Ha úgy érezzük, hogy rosszabb a teljesítményünk, mint az előző edzésen volt és kialudtuk magunkat és a táplálkozásunk is rendben volt, akkor könnyen előfordulhat, hogy túl hamar akarunk újra arra a részre edzeni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük