Kezdőlap » Egészséges életmód » Túlsúlyos gyerekek: a lakóhely is rizikófaktor

Túlsúlyos gyerekek: a lakóhely is rizikófaktor

A hátrányosabb helyzetű környéken élő gyerekek akár kétszer akkora eséllyel küszködnek túlsúllyal, mint a rendezettebb városrészeken élő társaik – fedezték fel a kutatók. A szülők iskolai végzettsége és anyagi helyzete mellett ez a faktor is sokat számít a gyermekkori túlsúly kialakulásánál. A hátrányos helyzetű környék már az óvodáskorú gyerekeknél is hatással lehet a testsúly növekedésére – mutatták ki egy 2013-ban, a lipcsei egyetemen végzett kutatás során.
A kutatás során 3000 gyereknél vizsgálták meg az említett összefüggést. Az eredmény: a hátrányosabb helyen lakó gyerekek között dupla annyian voltak túlsúlyosak. Az eredmény megmutatta, hogy a szociális státus mellett a gyermek lakóhelye is befolyással van a túlsúly kialakulására: még alacsony iskolai végzettséggel rendelkező szülőknél is csökken a gyermekkori túlsúly rizikója, amennyiben a család rendezett környéken él – mutatta meg a tanulmány.
Az amerikai kutatások a következő lehetséges magyarázattal szolgálnak a jelenségre: az erősen hátrányos helyzetű környékek nemcsak a lakók munkahelye és képzettsége tekintetében különböznek az előnyösebb környékektől, hanem az építési struktúra, infrastruktúra terén, a zöld területek, játszóterek elérésében. Hogy könnyebben meg lehessen előzni a gyermekkori túlsúlyt, a kutatók további tanulmányokat végeznek ebben a témakörben. A cél az életteret úgy kialakítani, hogy a gyermek egészséges fejlődését elősegítse.
A gyermekkori túlsúly következménye lehet a diabétesz, magas vérnyomás és a különböző szívbetegségek. A túlsúlyos gyermekből rendszerint elhízott felnőtt lesz, és a gyerekei is nagyobb eséllyel küszködnek majd hasonló problémával.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A stressz gyengíti az immunrendszert

Napjainkban a stresszhelyzetek szinte mindenki életében gyakran előfordulnak. A gyerekek, és a fiatalok sem számítanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük