Kezdőlap » Fogyókúra » “Túl kövér” – a negatív kijelentések romboló hatásúak

“Túl kövér” – a negatív kijelentések romboló hatásúak

Aki kövérnek érzi magát, gyakran ki is mondja – esetleg abban a reményben, hogy ezáltal végre változtatni tud. Azonban az ilyen kijelentések negatívan hatnak az önértékelésre, és ördögi kör kialakulásához vezethetnek.

Több tudományos kutatás is igazolja: annál, aki kövérnek nevezi önmagát, magasabb a rizikója a depressziós megbetegedés kialakulásának. “Túl kövér vagyok”, “Nem férek bele a ruháimba”, “A barátaim sokkal vékonyabbak, mint én”: a hasonló kijelentések elégedetlenséghez vezetnek a saját testünkkel kapcsolatban, csökkentik az önértékelést, és depresszív hangulatot idézhetnek elő. Egy amerikai kutatás megerősítette, hogy a probléma elsősorban a nőket érinti.

Mit tehetünk az ellen, hogy az önértékelésünk a negatív kifejezések folyamatos használata miatt sérüljön? Egyszerű: hagyjunk fel a használatukkal. A pszichológusok azt tanácsolják, bánjunk úgy önmagunkkal, mint ahogy a barátainkkal, vagy szeretteinkkel bánnánk: valószínű, hogy őket sem sértenénk meg azzal, hogy rendszeresen kövérnek nevezzük őket. Ahelyett, hogy a negatív aspektusokra koncentrálnánk, emeljük ki pozitív tulajdonságainkat. Akár fel is írhatjuk őket egy listára, melyet a tükörre, vagy a hűtőszekrényre ragasztunk: így a felsorolás rendszeres emlékeztetőként szolgálhat.

Sokan – elsősorban a nők közül -, akik túlsúlyosnak érzik magukat, kényelmetlen, túl szűk ruhákat vásárolnak, abban a meggyőződésben, hogy le kell fogyniuk. A realisztikus megítélése annak, hogy milyen ruhaméretet válasszunk, sokat segíthet: a divatos, de kényelmes, megfelelő méretű ruhákban jobban, és nem utolsósorban csinosabbnak érezhetjük magunkat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egy napos diéta: szabaduljunk meg a plusz kilóktól könnyedén, lemondások nélkül

A hetekig tartó, lemondásokkal járó diéták sokak számára megterhelőek, ezért inkább meg sem próbálják leadni …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük