Kezdőlap » Egészséges életmód » Tudnivalók a nyers tej fogyasztásáról

Tudnivalók a nyers tej fogyasztásáról

Egyre népszerűbb a termelőnél vásárolt nyers tej a bolti, hőkezelt változatokkal szemben. Azonban a nyers tej fogyasztásának veszélyeivel sokan nincsenek tisztában.

A nyers, friss tejet fogyasztás előtt feltétlenül fel kell forralni, így tudjuk eltávolítani belőle a különböző kórokozókat. Elsősorban a gyerekekre, várandós nőkre, idős és beteg emberekre jelenthetnek veszélyt a nyers tejben található baktériumok. Leggyakrabban a campylobacter fertőzés fordul elő, ami hasmenéssel, lázzal és alhasi fájdalmakkal jár. Jóval ritkábban, de az EHEC-coli fertőzés (egyfajta ételmérgezés) is előfordul, ami gyerekeknél a vese maradandó károsodásához vezethet. A campylo-, és az EHEC-baktériumok is a szarvasmarha bélrendszerében választódnak ki, és a széklettel kiválasztódnak, azonban fejésnél a tejbe kerülhetnek. Ezenkívül további kórokozók – szalmonella, lisztéria, és a Q-lázat okozó baktérium – is előfordulhatnak a nyers tejben. A felforralás, pasztörizálás, ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelés, vagy főzés az összes kórokozót elpusztítja.

Európa több országában is kapható a nyers tejnek olyan változata, melyre a fejés, tárolás, csomagolás során fokozott higiéniai előírások vonatkoznak, így akár – az idősek, gyerekek, várandós nők kivételével, hiszen a kórokozók jelenléte így sem zárható ki teljesen – nyersen is alkalmas emberi fogyasztásra. Magyarországon ez a típus még nem elterjedt, a termelőnél vásárolt nyers tejet tehát minden esetben célszerű felforralni fogyasztás előtt.
A nyers, hőkezeletlen tej mindössze 2-3 napig áll el a hűtőszekrényben, ezért ezen az időtartamon belül fogyasszuk el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük