Kezdőlap » Betegségek » Triptánok

Triptánok

Migrénes típusú fejfájás kezelésében a leggyakrabban használt és leghatékonyabb származékok a szelektív szerotonin-receptoragonisták, más néven triptánok.
Jelenleg hét különböző triptánféleség áll forgalomban, melyek hatóidejükben, hatóerejükben, felszívódásukban és tolerálhatóságukban különböznek egymástól.
A naratitriptán származékon kívül minden triptán fajta vényköteles, az migrénes beteg előzetes kivizsgálása szükséges neurológus által.

Triptánfajták a következők lehetnek: almotriptán, eletriptán,frovatriptán,naratriptán,rizatriptán,sumatriptán,zolmitriptán.
Mindegyik fajta tabletta különböző milligram hatékonysággal rendelkezik.
A triptán gyógyszerek ára nem olcsó, van olyan típus, amit az OEP Magyarországon nem is támogat.
Túladagolásuk (havi több mint 10 napon át alkalmazásuk) krónikus migrénhez vezethet, ezért ilyen esetekben mindenképp egyeztetni szükséges neurológussal.

Nem szedhető triptán származékú gyógyszer szívritmuszavar, magas vérnyomás, agyi és egyéb érrendszeri zavar esetén, a triptánok érszűkítő hatása miatt.

Fontos tudni, hogy migrén esetén a kezdeti szakaszban érjük el a legeredményesebb hatást a triptán származékú tabletták bevételével.
A gyógyszer bevétele után 24 óráig nem ajánlott a vezetés sem, mellékhatásként felléphet gyomorfájdalom, hányinger, zsibbadás, torokszárazság, szédülés, álmosság. Mindezek a tünetek nagy része a migrén tünetei is, így egyértelműen nem lehet meghatározni azok keletkezési indokát.
Egy migrén alatt általában csak egy triptán származékú tabletta bevétele ajánlott, több esetén az orvossal szükséges egyeztetni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mennyi gyümölcsöt fogyaszthat a cukorbeteg?

A szénhidrátok két nagy csoportja: az egyszerű cukrok és az ezekből felépített összetett szénhidrátfélék, a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük