Kezdőlap » Betegségek » Trigeminus neuralgia avagy a félelmetes arcidegzsába

Trigeminus neuralgia avagy a félelmetes arcidegzsába

A háromágú nervus trigeminus, a háromosztatú vagy ötödik agyideg az arc érzőidege. Az idegérző dúca a koponya sziklacsontjának csúcsán helyezkedik el. A neuralgia valamely ideg lefutása mentén villámcsapásszerűen jelentkező, fél-egy percig tartó, igen erős, nyilalló fájdalom. Ez a fájdalom változó időközönként jelentkezhet, gyakran ismétlődhet, sőt tartóssá is válhat.

A köznyelvben arcidegzsábának nevezett trigeminus neuralgia a háromosztatú ideg valamelyik ágának rohamszerűen kezdődő fájdalma. A megbetegedés kiváltó oka szerint valódi és másodlagos trigeminus neuralgiát különböztetünk meg. A valódi vagy elsődleges trigeminus neuralgia kiváltó oka nem ismert sajnos. A betegség hátterében semmiféle szervi ok nem mutatható ki klinikai vizsgálattal. A másodlagos trigeminus neuralgia hátterében mindig kimutatható valamilyen kiváltó ok vagy egyéb megbetegedés. A kórok lehet a koponyaalap vagy az agytörzs daganata, valamilyen gyulladás, sclerosis multiplex, koponyasérülés vagy az állkapocsízület megbetegedése. Sok esetben a fogszuvasodás vagy az arcmelléküreg gyulladása vált ki neuralgiás fájdalmakat.

Sajnos az arcidegzsába rendkívül makacs, a kezelésnek ellenálló, igen nehezen gyógyítható megbetegedés. Rendszerint a kezelést nyugtat, fájdalomcsillapító, antidepresszáns, antiepileptikus, trankvilláns, valamint értágító gyógyszerek és vitaminok adagolásával kezdik. Azért is kell felkeresni az orvost, mert a házilagos, egyszerű gyógyszeres fájdalomcsillapítók sajnos a legtöbb beteg esetében nem elegendő, mert a fájdalmat csak rövid időre szünteti meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegségek állhatnak a szokatlanul sűrű hasfájás mögött?

Szinte az a legsűrűbben előforduló fájdalom, amit nagyon sok minden kiválthat, nem minden esetben betegség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük