Kezdőlap » Kert » Trágyázási szaktanácsadást igénylünk? Talajmintavétel a megoldás.

Trágyázási szaktanácsadást igénylünk? Talajmintavétel a megoldás.

Trágyázásai szaktanácsadás során a talajmintát a következőképpen vegyük. Első lépésként vizsgáljuk meg, hogy területünk egységesnek mondható e. Egységesnek minősíthető az olyan terület, ahol a feltalaj színe, szemmel látható szerkezete és a terület fekvése közel azonos és a kultúrák fejlődésében nem észlelünk különbséget. Ha területünk a felsoroltak szerint egységes, 200 négyszögölönként egy talajszelvényből veszünk talajmintát. Ha kertünk 200 négyszögölnél nagyobb és ennek megfelelően több szelvényből vettünk talajmintákat, azokat átlagmintává dolgozzuk fel úgy, hogy talajrétegenként keverjük össze őket.

Ha különböző talajfoltokat találunk területünkön, vagy nem trágyáztunk előtte egységesen az egész területen, ezeket a részeket külön-külön mintázzuk meg.
A mintavételhez akkora gödröt kell ásni, hogy annak egyik falát 1 m mélyen függőlegesre képezhessük ki. A függőlegesen kiképzett falon válik láthatóvá tisztán a talajszelvény, melyet megvizsgálunk milyen rétegződést látunk rajta. A felső 0-20 cm réteg rendszerint sötétebb színű a nagyobb humusztartalomtól, ez a feltalaj. Az alsó rétegek rendszerint világosabb színűek és eltérő szemcsenagyságúak, ez az altalaj.

Az egyes talajrétegekből tiszta ásóval mintát veszünk. Az ásót a réteg felső szintjén a talajba nyomjuk és lefelé egy vékony talajszeletet vágunk le oly módon, hogy a teljes réteg szélességében legyen talaj a mintában. Ahány réteget tudunk a talaj mintavételi gödör falán elkülöníteni, annyi mintát gyűjtsünk külön-külön a talajszelvényből. Előfordul, hogy a talaj rétegződést nem mutat, hanem egy felső kissé humuszosabb réteg alatt 80 cm-ig egységes, ilyen esetben mintát veszünk a felső humuszos rétegből, majd az egységes altalajrétegből egy mintát veszünk.

A talajmintákkal küldjünk kísérőlevelet, ebben tüntessük fel milyen a talaj műveltsége, melyek az ismert talajhibák, milyen kertészeti növény fejlődik a területen jól, milyen szerves műtrágyákat használtunk a területen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük