Kezdőlap » Esküvő » Törvényes esküvő

Törvényes esküvő

Ha esküvőről van szó, mindenkinek a gyönyörű, örökké tartó szerelem, és hatalmas boldogság jut az eszébe, a családalapítás, és a közös élet, valamint az, hogy az ő esküvője legyen a legszebb. De amikor gyermekként főleg a leányok, megálmodják esküvőjüket, abban nem szerepelnek azok a törvénybeli dolgok, amik megnehezítik az esküvő szervezését. Kezdve onnan, hogy házasságot csak az köthet, aki cselekvőképes. Mit is jelent az, hogy valaki cselekvőképes? Betöltötte a 18. életévét, tehát nagykorú, illetve az, aki ennél előbb köt házasságot. Aki még azelőtt szeretne férjhez, illetve feleséghez menni, hogy betöltötte volna a 18. életévét, annak a gyámhivatalnál, illetve az anyakönyvvezetőnél kell engedélyt kérnie. Ha megkapta, akkor már házasságot köthet. Hiába nem nagykorú még, és hiába korlátozottan cselekvőképes, a házasság megkötése után cselekvőképesnek nyilvánítják, tehát azok a törvények vonatkoznak rá, ami a nagykorúakra is. A nagykorúság akkor is fennmarad, ha a házasság még a 18. életév betöltése előtt megszűnik, kivétel, ha a bíróság nyilvánítja érvénytelennek a házasságot, cselekvőképesség hiánya miatt.

Ezen kívül, fel kell keresnünk, és persze személyesen azt a hivatalt, önkormányzatot, ahol a polgári esküvőt szeretnénk lebonyolítani. Legalább egy hónappal az esküvő dátuma előtt kell időpontot egyeztetni az anyakönyvvezetővel, és ha esetleg nem a hivatalban, hanem külső helyszínen szeretnénk megtartani a polgári esküvőt, a jegyzőtől kell engedélyt kérni. Időpont egyeztetésekor ne felejtsük otthon a jogszabályban meghatározott okiratainkat, valamint nyilatkozni kell, hogy a házasságnak legjobb tudásunk szerint törvénybe ütköző akadálya nincs, mi legyen a jövőben megszülető gyermekünk családi neve, a vőlegénynek nyilatkoznia kell arról, hogy nem tud menyasszonyának rendezetlen családi jogállású gyermekéről, illetve arról, hogy a menyasszony elismeri, vagy pedig nem ismeri el, hogy a gyermek az övé.
Fontos, hogy a házasságkötés csak akkor érvényes, ha az anyakönyvvezető előtt mondjuk ki a boldogító igen, és, hogy egymással házasságot kötnek. Ennek értelmében, a házasság nem érvényes akkor, ha csak egyházi esküvőn veszünk részt. Másik szempont, hogy Magyarországon, csak különböző nemű pár köthet házasságot, tehát azok, akik saját nemüket szeretik, törvényesen nem házasodhatnak össze, de a jogszabályok szerint, élettársi kapcsolatban élhetnek, és ugyan azok a jogok és kötelezettségek hárulnak rájuk, mint a házastársakra.

A házasságkötésnek lehetnek akadályai, melyeket figyelembe kell venni, különben nem lehet érvényes a házasság. Ilyen például az, amikor az egyik félnek még nem ért véget előző házassága törvényesen, ha a felek rokoni, családi, vagy örökbefogadott/örökbefogadó kapcsolatban állnak egymással. Ilyen még, ha cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt állt az egyik fél, ha házasságkötéskor az egyik fél cselekvőképtelen állapotban volt, ha az anyakönyvvezető nem hivatalosan járt el, valamint a már említett fiatalkorú házasságkötésről van szó, mely a gyámhivatal és az anyakönyvvezető engedélyével jöhet csak létre.
Fontos, hogy ha házasságkötésre adjuk a fejünket, nézzünk utána mindennek, hogy elkerüljük az adódó bonyodalmakat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan válasszunk menyasszonyi ruhát?

Amikor egy pár elérkezik az eljegyzéshez és megszületik az esküvő gondolata a boldogságuk nem ismer …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük