Kezdőlap » Látnivalók » Törökország domborzata

Törökország domborzata

Törökország nagyobb része Ázsiában terül el, kisebb része átnyúlik a Balkán-félszigetre. A két kontinens között Törökországhoz tartozik a Márvány-tenger, valamint a Boszporusz és a Dardanellák tengerszoros. A Kis-Ázsiai Anatóliai-fennsík 800-1000 méter magasságban elterülő , lefolyástalan, száraz styepp-és félsivatagi terület. Ennek közepén található világ legsósabb vizű tava, a Tuz-Gölü. Az Anatóliai-fennsíkot fiatal vulkáni eredetű hegységek övezi. Az ország legmagasabb pontja az Ararát 5165 m.

Az ország legnagyobb folyója a Kizilirmak 1151 km. Török területen ereded az ókori történelemben nagy szerepet játszó két folyó , a Tigris és az Eufrátesz. Az Égei- és a Földközi-tenger mentén az éghajlata enyhe, mediterrán , Anatóliában kontinentális forró száraz nyárral és zord téllel. Az ország több nemzeti parkkal is büszkélkedhet melyek össz területe több mint 800.000 hektáron terül el. A török kultúrának nagy hagyománya van és méltán népszerű a világ bármely részén. Az ország domborzati viszonyait 3 részre tudjuk osztani, találhatunk hegységeket , kicsit lejjebb haladva erdős területeket és végül tengerparti részeket. Mindegy is , hogy az ember milyen célból utazik Törökországba megtalálja a számításait.

Régen inkább az olcsó árak vonzották a turistákat most viszont a látvány az ami mindenkit elbűvöl. Áraik nem veszélyesek mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelő hotelt , vagy kirándulási lehetőségeit. Viszont arra nem árt figyelni, hogy a szálloda valóban azt nyújtsa amiért fizettünk. Sok éves tapasztalat, hogy nem a szálloda a hibás hanem az utazási iroda, amely nem minden esetben nyújt korrekt információt illetve utazás közben is lehetnek problémáink. Mindenképpen kössünk biztosítást a nem várt meglepetések miatt

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Canal Grande

A Canal Grande (Nagy Csatorna) az Adria Királynőjének is nevezett Velence fő közlekedési útvonala. Velence …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük