Kezdőlap » Egészséges életmód » Tönkölybúza: az egészséges gabona

Tönkölybúza: az egészséges gabona

A bioboltokban, reform üzletekben megtalálható számos gabonaféle közül a tönkölybúza az egyik legkedveltebb fajtává nőtte ki magát. A tönköly közeli rokona, és egyfajta régebbi, kevésbé módosított variációja a leggyakrabban használt gabonának, a búzának. Az utóbbi évtizedekben a tönkölybúza egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Liszt, dara, puffasztott tönkölybúza, pehely formájában megtalálható a legtöbb bioboltban, és egyre több helyen forgalmaznak tönkölybúzalisztből készített pékárut, süteményeket.

A sütésnél a búzalisztet minden további nélkül helyettesíthetjük tönkölyliszttel. A sütemény valamivel tömörebb lesz, mint a búzalisztes változat, azonban az ízükben nincs különbség. A tönkölybúza hívei úgy gondolják, emiatt a gabona puffadást okozó hatása is kisebb. Magas sikértartalma miatt a tönkölybúzaliszt pékáruk, élesztős sütemények készítéséhez is kiválóan alkalmas.

A teljes kiőrlésű változat egészségesebb, mint a fehér tönkölyliszt. Utóbbival ellentétben, mely nem rendelkezik karakteresebb aromával, a teljes kiőrlésű tönkölyliszt enyhén mogyorós utóízzel bír. Az aszalt tönköly Magyarországon még nem elterjedt: a különbség közte, és az általában használt tönkölybúza között, hogy a magvakat két-három héttel korábban szüretelik, emiatt zöldes színűek.

A tönkölybúza igénytelen növény: termesztéséhez jóval kevesebb vegyszer szükséges, mint a búzáéhoz. Ásványianyag-tartalma jóval magasabb, mint ismertebb rokonának: nagy mennyiségben található benne vas, magnézium, cink, réz és mangán. Magasabb fehérjetartalom mellett alacsonyabb szénhidráttartalommal rendelkezik: így a diétázók számára is ideális választás lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élelmiszerek a jó közérzetért

A csokoládé, és egyéb édességek közismerten hangulatjavító tulajdonsággal rendelkeznek, és bizonyos mértékben a depresszív panaszok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük