Kezdőlap » Baba-mama » Tökéletes anya vagyok?

Tökéletes anya vagyok?

Minden anya elgondolkodott már azon, hogy vajon jól csinálom a dolgokat, helyesen, minden rendben van? Nem vagyok túl türelmetlen, túl szigorú, túl kedves, túl engedékeny….s még sorolhatnám. Eleget eszik, jól eszik, fejlődik, nézzen tv-t, ne nézze, a szomszéd gyereke már azt is tudja amit a mienk nem, vagy ellenkezőleg, a mienk sokkal többet tud.

Szóval az örök kérdés, hogy jól csinálom-e. A gyereknevelés nehéz dolog, hiszen minden korosztály más-más módszer alapján indult el, mert anno a Spock féle módszer volt irányadó, még régebben a spártaibb módszerek, létezett az egyházi nevelés és iskola. Az sem mindegy hogy egyke vagy több testvére van. Manapság a divat a gyerek igényének megfelelő altatás, etetés. Magyarán, szoptasd amikor ő szeretné, és ha álmos elalszik. Nincs órára levezetve a napirendje, minden a babának megfelelően alakítandó, ebben a védőnők segítenek, és a korosabbak adnak tanácsokat a régebbi irányelvekből, amik lássuk be, nem elvetendők.

Mert igenis a gyereknek keretekre és időbeosztásra van szüksége, hiszen ezek alapján tájékozódik arról mi jó, mi nem jó, helyes és helytelen fogalmáról. Az időbeosztás pedig szintén keret, mert meg kell tanulnia az alkalmazkodást, a napirendet, különben tényleg egy kis ördög lesz, aki a nehezen kezelhető megnevezést kapja majd az óvodában.

Nincs recept a tökéletes anyaságra, mert minden gyerek más, így igénye is más. A fiúk anyásak, a lányok kevésbé, mondják sokat. Van amelyik gyerek igényli a szoptatás közelségét egy éves kor után is, van amelyik szinte magától elválasztódik. Ugyanez a helyzet a szigorra is. Van nyugodt gyerek, akire ránézünk, hogy úristen, mit csinál ilyen csendben, és aranyosan játszik csak, És van az, aki után egész nap menni kell, mert felfedez, megfog, felmászik, kinyit, ledönt, elesik, letépi és felkeni, és még sorolhatnám.

Egyet tartsunk szem előtt. Ha gyerekünk nyugodt és barátságos, nem ijed meg mindentől és kap dührohamokat – persze ő is ember, lehet rossz napja, rossz kedve éppen vagy csak rosszul kelt – megfelelően növekszik, és a védőnő és orvos által előírt fizikai és szellemi szintnek megfelel, ne aggódjunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük