Kezdőlap » Fogyókúra » Többet eszünk a ropogós ételekből

Többet eszünk a ropogós ételekből

Egy amerikai kutatás során arra a következtetésre jutottak, ha ropogós az édességek, sós snackek állaga, hajlamosak vagyunk alulbecsülni a kalóriatartalmukat, ezáltal többet enni belőlük. Valószínűsíthető az eredmények alapján, hogy a chips, sós vagy édes ropogós kekszek – egyedül az állaguk miatt – veszélyesebb kalóriabombának számítanak, mint például a csokoládé és a jégkrém.

A kutatók többféle kísérlet során vizsgálták a több mint 400 résztvevőt. Arra voltak kíváncsiak, az édességek jellege, textúrája hogy hat a tesztalanyok által becsült kalóriatartalomra. Browniet, csokoládét és karamellát fogyasztottak többféle – lágy és sima, illetve durvább, szilárdabb – kivitelben. A kutatás kimutatta, hogy a résztvevők gyakrabban becsülték alul a kalóriatartalmat, amikor a keményebb, ropogósabb állagú snackeket fogyasztották.
Az eredmények egyelőre ellentmondásosak, a dél-floridai egyetem korábbi kutatásai épp a leírtak ellenkezőjét mutatták: a kísérleti alanyoknak a lágyabb textúrájú ételek megrágásához, feldolgozásához kevesebb időre van szükségük, így ezekből fogyasztották el a nagyobb mennyiséget. A különbség az volt, hogy ennél a kísérletnél a TV-nézés vagy egyéb tevékenység közben elfogyasztott ételmennyiséget vizsgálták.

A pontosításhoz további tanulmányok szükségesek, melyek kiderítik, mi a pontos összefüggés az élelmiszer állaga és az elfogyasztott mennyiség, becsült kalóriatartalom között. A tudatosabb hozzáállás és bővebb ismeretek a témakörben segíthetik a fogyasztókat az élelmiszerek közötti egészségesebb választásban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kisebb kihágások a diétában: kiegyensúlyozottabb táplálkozás

Egy édes praliné, néhány szem ropogós chips: szinte mindenki megenged magának időnként néhány snacket, amit …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük