Kezdőlap » Fitnesz » Több edzés=több izom?

Több edzés=több izom?

Az izomépítéshez megfelelő edzéstervben szerepelnek a különböző izomcsoportok edzésére szánt napok, illetve a pihenőnapok is: az edzés, és a pihenés egyformán fontos izmaink növekedése szempontjából! A mindennapos edzés semmiképpen sem ajánlott: tartsunk hetente legalább 2 pihenőnapot, így – bár elsőre ellentmondásosnak tűnhet – látványosabb, gyorsabb izomtömeg-növekedést érhetünk el. Fontos, hogy a súlyzós edzés ne tartson tovább 60-70 percnél: ez nem vezet jobb eredményhez, hanem épp ellenkezőleg. A mindennapos, illetve a túl hosszú edzések túledzési szindrómához vezethetnek.

Az úgynevezett katabol (izomleépítő) hormonok, mint a kortizol termelőzése az edzés időtartamával azonos ütemben növekszik. Kifejezetten intenzív edzést nem ajánlott 45 percnél tovább folytatni. Egy bizonyos határ után, minél tovább tart az edzés, annál inkább gátolja az izmok épülését.

Ha túl gyakran edzünk, nem hagyunk időt a szervezetünknek a regenerálódásra. Az izomzat azonban kizárólag a regeneráció során növekszik (az izomban keletkezett mikrosérülések szuperkompenzációja miatt). Minél keményebb, minél inkább megterhelő izmaink számára egy edzés, annál hosszabb regenerációs időszakra van szükségünk utána.

Egy további, gyakran elkövetett hiba az izmok túlzott kimerítése. Nem szabad minden gyakorlatnál, minden edzés alkalmával bukásig edzeni izmainkat. Főleg, ha heti szinten egynél többször edzünk meg egy izomcsoportot (például kezdők esetén), kifejezetten káros lehet, és meggátolhatja a fejlődést, ha minden alkalommal a maximumot próbáljuk kihozni izmainkból.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Edzéstípusok: Széria vagy piramis?

A következőkben két alapvető edzésmódszerrel ismerkedünk meg. Szériaedzés Hasonló a köredzéshez. Itt is az egész …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük