Kezdőlap » Látnivalók » Tihany története és látnivalói

Tihany története és látnivalói

A Tihanyi-félsziget -amely hazánk első tájvédelmi körzete lett 1952-ben nyolc természetvédelmi területtel -földtani szempontból hazánk egyik legérdekesebb területe. Eredete visszanyúlik a földtörténeti múlt harmadkorába, amikor az utolsó őstenger, a Pannon-tenger terült el ezen a vidéken. Sok vulkán keletkezett ezen a területen többek között a Nyársas-vulkán, az Óvár, a Csúcs-hegy, valamint a Gödrös-oldal kisvulkánjai.

A Gödrös sokáig ingyenes strand volt és sokakat vonzott, de amióta fizetős lett , már nem annyira keresik fel. A legjobb strandoló hely, mivel itt a legkedvezőbb a vízmagasság és aránylag a legtisztább a víz. A félszigetnek 3 idegenforgalmi központja van: belső kikötő, a templom előtti tér és a rév környéke. Tihanyt szeretik a halászok , mivel sok hal él azon a részen. Legtöbb talán a Garda , ebből adódóan rendezik meg évente a Hal és bornapokat , Garda fesztivált is. Tihanyban járva természetesen mindenkinek eszébe jut a Tihanyi visszhang. Ennek pontos helyét a Visszhang-dombon találjuk az úgynevezett Echokőnél. A visszhagot úgy hallhatjuk , hogy az az Apátság északi oldaláról verődik vissza. Sajnos a visszhang ereje sokak szerint jelentősen lecsökkent , az ok pedig a dombra épített épületek valamint a domb sülyedése. Sok látni és tanulni való van Tihany területén , például Sajkod mellett a templomromnál található Tanösvény, mely a Lóczy nevet kapta. Belső tó mellett a gejzírmező helyezkedik el , ahonnan a legszebb a kilátás. Tihany könnyen megközelíthető, Balatonfüredről sok hajó indul , de természetesen ha vannak vállalkozó kedvűek és rendelkeznek kerékpárral, akkor ők járnak a legjobban hiszen kiépített kerékpárút vezet arra, amelyen végighaladva gyönyörű kilátás nyílik a Balaton területére.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Esztergom látnivalói

Esztergom a Pilis-hegy lábánál Komárom-Esztergom megyében a Dunántúlon fekszik. Mellette közvetlenül a Duna folyik, ami …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük