Kezdőlap » Látnivalók » Tihany lilában

Tihany lilában

Június-július fordulójában érdemes ellátogatni a Tihanyi-félszigetre, hiszen a virágzó levendulamezők különleges látnivalót jelentenek.
A tihanyi levendula még 1924-ben indult el hódító útjára, amikor a híres gyógynövényszakértő Bitera Gyula a Franciaországból hozott szaporítóanyaggal megkezdte a levendulatermesztést a Csúcs-hegy oldalában húzódó 20 hektárnyi területen.A kísérlet annyira sikeres volt, hogy később jelentősen növelte az ültetvényt 100 hektárra.A 60-as években aztán a világhírű levendulás pusztulásnak indult : nagy részét beszántották és szőlőt telepítettek a helyére. Szerencsére a 90-es évek közepén ismét életre keltették a levendulást.
A félsziget félmediterrán éghajlata, a déli fekvés ideális életkörülményeket biztosít a népszerű gyógy-, fűszer- és dísznövény számára.A Tihanyban meghonosodott francia levendula a legfinomabb és legértékesebb aromájú fajta.
Minden éven június végén, a tihanyi Belső-tó partján megrendezik a Levendula Fesztivált, amely a levendulatermesztés és -feldolgozás hagyományait eleveníti fel.A ” lila ünnep ” jegyében szervezett túrákon szakemberek kalauzolják el az érdeklődőket a félsziget levendulamezőire.
A Belső-tó partján épült a Levendula Ház kiállítása minden korosztály számára élményt nyújtva mutatja be a Tihanyi-félsziget egyedülálló természeti értékeit.
A lilába öltözött hegy mágnesként vonzza a turistákat, akik lelkesen fényképezik ezt a lenyűgöző látványt, már csak a mellé társuló páratlan kilátás miatt is.A tihanyi apátság ilyenkor a legkedveltebb uticél.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Villányi borvidék

Villány települése borairól és pincesoráról ismert. Baranya megyében található és 2500 lakost számol. Villány környékén …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük