Kezdőlap » Látnivalók » Tibeti Potala

Tibeti Potala

Tibetben, 3650 méterrel a tengerszint fölött, Lhásza szent város mögé magasodnak Potala fehér falai és aranyló tetői, mintha abból a sziklából nőttek volna ki, amelyen állnak. A XVII. századtól több mint 300 éven át ez az erődpalota volt a székhelye a dalai lámáknak, Tibet egyházi uralkodóinak. A palota ma múzeum, labirintusszerű termeit számtalan ajtó, folyosó és lépcső kapcsolja egymáshoz, a hosszú galériákat falképek és színes selyemhímzések díszítik, és közel 20 ezer szobor látható.

A palota, a kolostor, és a kormányhivatal funkcióit is betöltő épületegyüttes legfőbb ura és irányítója a dalai máma volt. Még mindig kevesen mondhatják el, hogy látták a Palotát a magányos és rejtélyes tibeti fennsíkon. A XIX. századot megelőzően csak igen lelkes utazókat nem ijesztették el Tibet áthatolhatatlan hegyvonulatai, 1904 után pedig lezárták a határokat a külföldiek elől. Újabb sorompó támadt 1951-ben, amikor a kommunista Kína elfoglalta Tibetet.
A Potala varázsát megközelíthetetlensége is mélyíti. Csábító erejű a rejtőző titkok, de igen fárasztó az út, viszont annál csodálatosabb látvány tárul elénk az út végén.

A ma látható épületegyüttes XVII. századi alkotás amelyet az V. dalai láma emeltetett, de helyén már a VII. században állt egy palota, amelyet többször leromboltak és újjá építettek. A ma látható palota újjá építésénél olyan nagy mennyiségű anyagot ástak ki a Vörös domb mögött, hogy a helyén képződött gödröt később a Sárkánykristálytóvá alakították át.
A Potala kastély csodálatos látnivaló, és igen hosszú és különleges múlttal rendelkező építmény.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük