Kezdőlap » Egészséges életmód » Testmozgás a szoptatás időszakában

Testmozgás a szoptatás időszakában

Le kell mondaniuk a szoptató kismamáknak a sportról? Egyes tévhitek szerint igen: állítólag a tej megsavanyodik, ha az anyuka sporttevékenységet végez, ami azt eredményezi, hogy a kisbaba nem hajlandó elfogadni a tejet. Ez valóban súlyos következményekkel járna; azonban a feltételezésből egy szó sem igaz, annak ellenére, hogy valószínűleg már sok fiatal anyát tartott vissza attól, hogy újra rendszeres testmozgásba kezdjenek. A moderált mennyiségű sport, fizikai állapottól és teljesítőképességtől függő mértékben végezve, segít a vázizmok, és a törzs izmainak erősítésében. Megelőzheti, vagy csillapíthatja a hátfájást, hozzájárul az anyagcsere megfelelő szabályozásához: ezáltal a terhesség során felszedett kilók leadását is gyorsítja.

Egy másik tévhit szerint a szoptatás fogyaszt. Ugyan a szoptatás megterhelő feladat lehet az anyának, és a kiegyensúlyozott, természetes táplálkozásra is fontos, hogy odafigyeljen: ez még nem vezet törvényszerűen a testsúly csökkenéséhez. A sport anyagcserét serkentő hatása, illetve a sporttevékenység által megnövekedett izomszövet magasabb energiaigénye sikeres utat jelenthet a fogyáshoz.

A sport, a rendszeres mozgás nincs negatív hatással a tejtermelésre, és a csecsemő tejfogyasztására – jelentették ki a szakértők. Természetesen csak lassan, óvatosan szabad újrakezdeni a rendszeres tréninget: például jógával, vagy kímélő tornával. Testünket lassan szoktassuk hozzá a megnövekedett intenzitáshoz (amennyiben megterhelőbb mozgásformákat választanánk). A mozgás megkezdése előtt mindenképpen egyeztessünk orvosunkkal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A lábunk egészségéért

Lábainkra támaszkodunk egész életünk során, a kérdés csupán az, hogy megadjuk-e a tiszteletet nekik? Minden …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük