Kezdőlap » Fogyókúra » Termogenezis

Termogenezis

A termogenezis hőtermelést jelent. Amikor táplálékot veszünk fel, megnő a testünk hőmérséklete. A hő mennyisége függ attól, hogy mit és mennyit eszünk. A fehérjének van a legnagyobb termikus hatása, a zsírnak pedig a legkisebb. Ha 100 kalória fehérjét viszünk be, abból 20 kalória hőként fog elégni, zsírnál ez csak 3 kalória. Ezért is ajánlatos nem túlzásba esni a zsírfogyasztást illetően.

Lehet-e csökkenteni vagy növelni a hőtermelést? Igen, lehetséges. Ha csökkenteni akarjuk, akkor magas zsírtartalmú étrendet kell követnünk, amiben kevesebb szénhidrát és fehérje szerepel. Amikor kevesebb hőt termelünk, a test hőmérséklete lecsökken, és kevesebb kalóriát égetünk el. Ha fogyni szeretnénk, akkor értelemszerűen növelni kell a hőtermelést. Az összkalória bevitel csökkentsük 15%-al, oly módon, hogy a szénhidrátot és a fehérjét nem csökkentjük, csak a zsírból faragunk le. Érdemes többször enni keveset, mert így minden alkalommal növekszik a termogenezis.
Nem mindig könnyű megfelelő étrendet összeállítani, hiszen mindenkinek más az életmódja. Kevés idő jut étkezésre és főzésre, hacsak nem vagyunk otthonülő feleségek.

Néhány jó tanács:
• Készítsünk nagy adagokat, ha főzésre, sütésre kerül sor és a félkész vagy készétel egy részét fagyasszuk le.
• Ha dolgozunk, gondoskodjunk róla, hogy ételeink szállíthatóak legyenek és könnyen elfogyaszthatóak a munkahelyünkön. Jobban járunk az otthoni koszttal, mint a büfében, vagy automatákból összevásárolt nyalánkságokat.
• Próbáljuk meg kedvenc ételeink diétás verzióját elkészíteni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csokoládé nem kövérít

Rendszeres, de mértéktartó fogyasztással a csokoládé – magas kalóriatartalma ellenére – még jót is tesz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük