Kezdőlap » Fogyókúra » Termogenezis: hogyan serkenthetjük az anyagcserét?

Termogenezis: hogyan serkenthetjük az anyagcserét?

A termogenezis az anyagcsere-folyamatok során keletkező hőt jelenti, amely segíti szervezetünket a zsírégetésben. A megfelelő működéshez a szervezetünknek energiára van szüksége: nyugalmi állapotban kevesebbre, fizikai aktivitás során többre. A termogenezis során az energia elégetésével hő keletkezik: ez felgyorsítja az anyagcserét, ezáltal a zsírégetést is. Az anyagcsere serkentése a nagyobb mennyiségben elégetett kalória, és zsír miatt az álomalak eléréséhez is hozzájárul.

Köztudott, hogy az edzés során több energiát használunk fel. Kevéssé ismert tény, hogy akár egy hideg zuhany is hatásos lehet: a szervezetünknek kalóriákat kell égetnie ahhoz, hogy a testhőmérsékletet állandó szinten tudja tartani.

A táplálkozás is szerepet játszhat a termogenezisben. A csípős ételek növelik a szervezetünk energiafelhasználását: a chili, a csípős mustár, a fokhagyma, gyömbér, és cayenne-bors már kis mennyiségben is segítségünkre lehetnek a zsírégetésben. Az érzékeny gyomrúaknak azonban erről a módszerről le kell mondaniuk.

A nagy mennyiségű folyadékbevitel is segítségünkre lehet az anyagcsere serkentésében. A termogenezist azonban csak az váltja ki, ha az elfogyasztott vízbe például néhány jégkockát teszünk: ebben az esetben a szervezetünknek energiára van szüksége, hogy a hideg ital ellenére a testhőmérséklet konstans maradjon. Kedvező mellékhatás, hogy a jeges víz az éhséget is csökkenti, ezenkívül kifejezetten frissítő hatású. Egyes zöldségeknek is a termogenezist növelő hatást tulajdonítanak: idetartoznak például a káposztafélék, a karfiol, a zeller, és a brokkoli. A fahéj is hatásos fegyver lehet a plusz kilók elleni harcban. A gyümölcsök közül az alma, és a bogyós gyümölcsök segíthetnek az anyagcsere gyorsításában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csokoládé nem kövérít

Rendszeres, de mértéktartó fogyasztással a csokoládé – magas kalóriatartalma ellenére – még jót is tesz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük