Kezdőlap » Egészséges életmód » Természetes stresszoldás

Természetes stresszoldás

Számtalan stressz ér minket nap-mint nap, mi magunk sokat tehetünk a kiegyensúlyozott életünkért. A szabályok, kötelezettségek, társadalmi nyomás hatására kialakult stressz káros hatásait mérsékelnünk kell, mert különben hosszú távon számtalan negatív hatással számolhatunk. Testet, lelket megbetegítő hatásokkal.

Ahány ember, annyiféleképpen vezeti le ezeket a feszültségeket. Nincs erre jól kitalált recept, igazából az okok megszüntetése lenne az optimális. De erre sajnos nincs mód. A problémák, a kihívások, a szokásaink alakítják az életünket. Ahhoz, hogy ezeket elviselhetőbbé tegyük, hogy az életünk élvezhetőbb legyen, néhány jól bevált, tudományosan is alátámasztott módszert alkalmazhatunk.

A legegyszerűbb, ami mindig kéznél van, hihetetlennek tűnik, de a mezítláb járás. Stresszcsökkentő hatását pszichológiai alapokra is helyezhetjük. Egy természetes érzés, amit évmilliókkal ezelőttről hoztunk magunkkal. Amikor mezítláb járunk, ezt az ősidőkből származó nyugalmat közvetíti az agyunk.

A testmozgás is hatékony a stressz ellen. Torna, vagy tánc, vagy csak egy kis kocogás. Ugyanilyen fontos a napfény, a napozás. Mindamellett, hogy a D-vitamin termelés miatt is fontos, a természetes napfény boldogság érzetet is ad, ezáltal javítva a közérzetünket.
Az emberekkel való kapcsolatok ápolása is nagyon lényeges. A családtagokkal, a barátokkal, az ismerősökkel való kapcsolattartás hozzájárul az egészséges lelki élet kialakulásához, fenntartásához.
A pozitív gondolatok pozitív életérzést eredményeznek. Kihatnak a gondolkodásunkra, a közérzetünkre. Ugyanúgy, mint a negatív gondolatok is. Igyekezzünk mindig, hogy barátságban legyünk önmagunkkal, az erősségeinkre koncentráljunk. A tevékenységeinkben is azokat részesítsük előnyben, amelyek örömöt okoznak. Legyen hobbink, amiben kiteljesedhetünk, ami kikapcsol a hétköznapokból, és feltölt energiával.
Legyen olyan időszak a napunkban amikor kikapcsoljuk a külvilágot. Ez lehet például a zenehallgatás. Kiváló stresszcsökkentő. Ilyenkor kapcsoljuk ki a telefont, a komputert. Legalább egy fél órára szakadjunk el ezektől a technikai segédeszközeinktől, amikor csak mi magunk vagyunk a fontosak. Ilyenkor csak a jelenre összpontosítsunk, kapcsolódjunk ki, amennyire csak lehet. Ne rágódjunk a múlton, és ne aggódjunk a jövő miatt.
Természetesen rengeteg olyan technika van, amellyel oldhatjuk a feszültséget, amivel javíthatjuk a közérzetünket. Ez csak néhány kiragadott példa, a felsorolás nem teljes. A legjobb persze az lenne, ha nem lenne stressz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük